Política 24/03/2020

La Generalitat redueix a la meitat el cànon de l'aigua fins a finals de maig

També crea una borsa de treball de funcionaris voluntaris per ajudar Salut i Interior

Quim Bertomeu
3 min
Quim Torra ha presidit la reunió per videoconferència del Consell Executiu.

BarcelonaNou paquet de mesures econòmiques del Govern per fer front als efectes del coronavirus en les famílies i en l'activitat productiva. En la seva reunió d'aquest dimarts celebrada per videoconferència, el consell executiu ha aprovat un decret que redueix el 50% del cànon de l'aigua per a tots les usuaris domèstics i també per a usuaris industrials i ramaders. La reducció s'aplicarà durant dos mesos: de l'1 d'abril al 31 de maig. Als contribuents domèstics que ja tenien una tarifa social del cànon de l'aigua se'ls aplicarà un tipus de gravamen de zero euros per a tots els trams de consum –fins ara s’aplicava al primer tram o tram de consum bàsic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta no és l'única mesura que s'ha pres. També s'ha ampliat l'àmbit de les indemnitzacions per la suspensió de contractes amb l'objectiu de contribuir a reduir en la mesura del que sigui possible els ERTO i ERO que en els últims dies s'han succeït a Catalunya. A més, s'ha elevat del 75% al 80% el risc que assumirà el Govern a través de l'Institut Català de Finances (ICF) i Avalis en relació amb la línia de 1.000 milions d'euros per proveir liquiditat a les empreses afectades.

Una altra de les mesures destacades, en aquest cas en l'àmbit laboral, afecta els treballadors de la Generalitat que estan confinats i que no presten serveis essencials. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha anunciat que els empleats públics de la Generalitat que aquests dies estiguin confinats a casa seva però que no estiguin treballant podran apuntar-se a una bossa de treballadors públics voluntaris per ajudar en "tasques administratives i tècniques" especialment als departaments de Salut i Interior.

La portaveu, Meritxell Budó, participant en la reunió del Govern per videoconferència.

En concret, el Govern ha donat llum verda a la creació d'aquesta bossa de treballadors públics i ha avançat que facilitarà el teletreball als funcionaris que tenen concedits permisos –per deures inexcusables de caràcter públic– però que davant d'aquesta crisi sanitària desitgin reforçar àrees com la sanitària, la de protecció civil i la de seguretat ciutadana.

Llits d'UCI fora dels hospitals

El Govern s'ha reunit amb unes dades d'infeccions sobre la taula que segueixen sense millorar. A Catalunya s'accelera el ritme de contagis i també creix la xifra de morts relacionades amb el virus. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha insistit que Catalunya "duplicarà" la seva capacitat de llits d'UCI aquesta setmana i la "triplicarà" la setmana que ve. Ha exposat que ara mateix hi ha un miler de llits d'UCI a tot Catalunya, 658 dels quals destinats a ingressos per Covid-19 –538 dels quals necessiten ventilació mecànica invasiva–. També ha valorat ubicar alguns d'aquests llits fora dels centres sanitaris, però no ha concretat els llocs i ho ha justificat dient que encara estan buscant quins són "els millors espais".

També ha abordat la situació a les residències de gent gran, colpejades especialment per la crisi sanitària. Segons dades del departament de Salut que ha fet públiques la mateixa consellera, hi ha 212 persones que viuen en residències que tenen el Covid-19 i 70 residències amb casos diagnosticats. Per posar en context les xifres, ha volgut especificar que hi ha un total de 64.093 persones que viuen en residències a Catalunya i 1.073 centres de gent gran. També ha aportat que hi ha 1.346 professionals sanitaris que han donat positiu.

Vergés ha donat dades sobre la distribució geogràfica de les zones amb més morts pel virus. A Barcelona ciutat i la seva àrea metropolitana han mort 239 persones, mentre que a la Catalunya Central les víctimes d'aquesta pandèmia han sigut 59. A Girona la xifra de morts ha sigut de 28, mentre que en els territoris de Tarragona i Lleida s'han registrat menys casos, 5 i 8, respectivament.

18 detinguts i 44 policies contagiats

El conseller d'Interior, Miquel Buch, també ha actualitzat les dades pel que fa a l'actuació dels Mossos d'Esquadra. Ha especificat que ja són divuit els detinguts per no respectar el confinament. A més, ha explicat que en les últimes hores hi ha hagut quatre denúncies contra establiments pel mateix motiu, a més de 8.674 persones i 9.120 vehicles identificats. En els últims dies també se segueix amb atenció com el virus està afectant els cossos policials, ja que són efectius rellevants a l'hora d'afrontar la crisi sanitària. Buch ha revelat que 44 agents han donat positiu –en aquesta xifra hi suma els policies locals– i que 1.432 estan aïllats.

Peticions al govern espanyol

En la roda de premsa posterior al consell executiu, en la qual han comparegut Budó, Buch i Vergés, també s'han tornat a formular diverses demandes al govern espanyol. Des de la reiterada demanda d'apostar per un "confinament total" de la població fins a demanar que s'eliminin els objectius de dèficit i el sostre de despesa amb què han de complir les administracions públiques. També s'ha repetit la petició que des de l'Estat s'impulsi una "renda de protecció de ciutadania" que permeti un "confinament real" i protegeixi tots els ciutadans que s'han vist afectats econòmicament pels estralls que el virus està causant en l'activitat econòmica.

stats