Política 29/07/2020

Sánchez reclama al Congrés l'entesa que s'ha reflectit a la UE per l'acord de reconstrucció

L'oposició li retreu "triomfalisme" però el president augura una legislatura "llarga i fructífera"

Ot Serra / Núria Rius Montaner
4 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, intervenint a l'hemicicle del Congrés

Madrid"Europa s'havia d'entendre amb Europa i Espanya s'ha d'entendre amb Espanya". Aquest és el missatge que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha volgut traslladar als grups del Congrés en la seva compareixença per explicar el fons de reconstrucció europeu, que l'executiu vol utilitzar com a palanca per treballar els pressupostos del 2021. "Si un govern liberalconservador com l'holandès ha arribat a un acord amb un govern progressista d'esquerres com l'espanyol, resulta difícil d'explicar que entre partits espanyols que defensem els mateixos interessos no sigui possible arribar a acords", ha destacat Sánchez.

Tot i haver proclamat una "legislatura llarga i fructífera", el líder socialista s'ha trobat per ara amb oposició a esquerra i dreta, excepte en Cs. El líder de l'extrema dreta, Santiago Abascal, després d'un discurs dur contra el govern espanyol per permetre una "invasió silenciosa d'immigrants il·legals contagiats", ha anunciat que presentarà una moció de censura de cara al setembre. Se celebrarà perquè així ho preveu el reglament, però no prosperarà. Aquesta ha sigut pràcticament l'única novetat en relació amb la confrontació amb la bancada de la dreta, i el mateix Sánchez ha admès que ha sigut un debat "repetitiu", dels que s'han produït al llarg de l'estat d'alarma.

Una vegada més, el líder del PP, Pablo Casado, i el president espanyol s'han immergit en una baralla de retrets, sobre decisions presents i passades dels governs socialistes i conservadors, que constata la distància entre els dos principals partits estatals. Casado ha recelat d'algunes receptes del govern espanyol i ha demanat que s'abaixin impostos i es flexibilitzi el mercat laboral. Així, ha demanat que s'allunyi dels "populismes" i ha instat Sánchez a triar entre la "moderació i els extrems", en referència a Unides Podem.

ARANWS20200729_0008Sánchez agafa aire per enfocar la negociació dels pressupostos

En aquest context, el PP no es perfila com un possible soci per als pressupostos. El més ben situat és Cs, que ha celebrat l'acord europeu, inclosa la condicionalitat a què van lligats els fons i que les forces d'esquerres han lamentat. ERC, EH Bildu, Més País, el BNG i la CUP han mostrat la seva sorpresa per "l'entusiasme" del president –en paraules del diputat abertzale Jon Iñarritu– i han subratllat que el resultat de les negociacions a Brussel·les queda lluny de les aspiracions inicials del govern espanyol i de la proposta que va presentar el Parlament Europeu. "Agafi el camí recte i no el llarg i tortuós de populistes i nacionalistes", ha reclamat el portaveu taronja, Edmundo Bal.

Les esquerres sospiten que hi haurà retallades

La tria de socis augura friccions internes a la coalició de govern. El portaveu d'Unides Podem a la cambra baixa, Pablo Echenique, s'ha encarregat de recordar aquest dimecres que la reconstrucció requereix una "geometria coherent": "Cal escollir entre els que governen amb el suport de la ultradreta i els que van donar suport a un programa progressista a la investidura". Tanmateix, el portaveu republicà, Gabriel Rufián, ja ha anticipat que les clàusules del fons europeu –el Consell Europeu ha de votar els plans estatals, tot i que no cal unanimitat– són un "truc" perquè, ha assegurat, Espanya haurà de fer uns comptes que acontentin els països del nord.

"¿Uns pressupostos lligats a un pla europeu que ha de votar el primer ministre holandès, Mark Rutte, seran expansius o restrictius? D'inversions o retallades? O el primer ministre holandès es fa d'esquerres en sis mesos, que no ho crec, o serà això segon. Amb qui podrà pactar el govern mes progressista i més plurinacional de la història uns pressupostos restrictius? O Arrimadas es fa socialdemòcrata en tres mesos, que no ho crec, o amb Cs", ha remarcat Rufián. Sánchez ha negat la major –ha dit que el fons europeu permet polítiques expansives– i ha resumit els equilibris que prova de fer al Congrés per tirar endavant votacions mirant a dreta i esquerra. "Senyor Bal, encara que sembli mentida el senyor Rufián a vegades té raó. Senyor Rufián, a vegades encara que sembli mentida el senyor Bal té raó", ha replicat. A l'independentisme català també l'allunya del govern la revocació del tercer grau per als presos polítics sol·licitada per la Fiscalia.

Descentralització i poder local

Com serà el repartiment del fons europeu també preocupa als grups d'obediència autonòmica i a Unides Podem, que han demanat no obviar la veu de les administracions locals. Diversos portaveus han recordat a l'executiu espanyol que la proposta d'Hisenda sobre la utilització del superàvit dels ajuntaments no agrada ara per ara. Al seu torn, Borràs ha reconegut que sobre el repartiment del fons europeu els preocupa "una gestió centralista", cosa que també ha subratllat el diputat d'EH Bildu Jon Iñarritu.

El Congrés ha acomiadat aquest dimecres la primera part del període de sessions d'aquesta arrencada de legislatura, marcada inevitablement pel coronavirus, i així ho reflecteix el que s'hi ha debatut. Sánchez ha retut compte del pacte europeu: 750.000 milions d'euros, dels quals 140.000 seran per a Espanya, entre subsidis i crèdits lligats a plans de reformes que el cap de l'executiu ha avançat mínimament en aquest ple. En línies generals, caldrà plantejar programes per a la digitalització de l'economia, la transició ecològica i la reactivació econòmica amb la creació de llocs de treball. Sánchez ha afegit que el seu govern també adoptarà una perspectiva d'igualtat de gènere i de cohesió social i territorial.

"És un acord ambiciós i sense precedents", ha celebrat el president espanyol en la seva intervenció inicial, en la qual ha recordat el periple que ha viscut la negociació europea els últims mesos. Sánchez ha repassat els posicionaments contraposats entre els països anomenats frugals i els del sud, que van enquistar les converses, però que finalment s'han aconseguit salvar per arribar a una solució. "Han sigut dies extenuants però l'ocasió s'ho mereixia. Europa ha estat a l'altura", ha continuat el cap de l'executiu, que ha volgut deixar clar que la insistència d'Espanya ha sigut clau perquè finalment s'hagi aconseguit que una part del fons s'aboni en transferències directes i que tingui un caire de mutualització del deute, fortament rebutjat pel nord durant les negociacions. Sánchez ha evitat comentar, però, que els frugals rebran compensacions netes pel seu esforç.

El PSOE vulnera l'acord d'assistir amb el 50% dels diputats i omple la seva bancada

Pedro Sánchez ha estat rebut només entrar a l'hemicicle amb un llarg aplaudiment de la bancada del PSOE i d'Unides Podem. S'ha pogut escoltar amb nitidesa donada la gran quantitat de diputats socialistes que han anat a la cambra baixa i han vulnerat l'acord a què els grups havien arribat: assistir només amb el 50% dels seus representants. Un dels que ha expressat el seu enuig per aquesta qüestió ha sigut el portaveu de Cs, Edmundo Bal, que ha demanat la paraula per queixar-se. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, li ha replicat que, malgrat l'acord, no pot prohibir a cap diputat la seva entrada a l'hemicicle.

stats