POLÍTICA
Política 21/12/2013

"Generen molta por, tenen una màfia darrere": un documental vol donar veu als qui han denunciat la corrupció

La productora Pandora Box TV prepara el documental 'Corrupció, l'organisme nociu', un treball que pretén finançar-se per subscripció popular per tractar amb la màxima independència i en primera persona una de les xacres que, gràcies al sistema, colpeja el sistema

M.colomer
2 min

Barcelona27 d'octubre del 2009. La Guàrdia Civil entra a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. Està en marxa una macrooperació policial dirigida pel llavors jutge Baltasar Garzón per un cas de corrupció urbanística que se salda amb la detenció i posterior empresonament de vuit persones. Entre ells, l'exalcalde del municipi, Bartomeu Muñoz; el regidor d'Urbanisme, Manuel Dobarco; l'exconseller de Finances de la Generalitat de Catalunya Macià Alavedra; l'exsecretari general de la Presidència Lluís Prenafeta i l'exdiputat Luis Andrés García Sáez, conegut com a 'Luigi'. Els acusen de suborn, corrupció urbanística i blanqueig de capitals. Aquesta operació, com d'altres que han permès desarticular autèntiques trames de corrupció, no hagués estat possible sense que ningú hagués denunciat les suposades irregularitats. La denúncia, però, els surt cara. Molt cara.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El que més problemes m'ha portat no va ser denunciar el cas Pretòria, sinó sobretot denunciar una pràctica de finançament irregular d'un partit. En aquest mment, tota la maquinària se't llança al damunt". Qui parla és Albert Gadea, director gerent de l'àrea de planificació de Sta Coloma de Gramenet entre el 2007 i el 2009. Gadea va acabar perdent la feina. Com també Maite Carol, interventora de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet fins que el 2010 va llançar la tovallola: "Generen molta por, tenen una màfia darrere, et compliquen la vida no us podeu imaginar com, et treuen la feina, et segueixen...".

Gadea i Carol són dos dels protagonistes del documental 'Corrupció, l'organisme nociu', que promou la productora Pandora Box TV, que ha iniciat una campanya de mecenatge popular via Verkami per cobrir les despeses del treball. Necessiten recollir 80.000 euros abans del 12 de gener.

Com explica el director del projecte, Albert Sanfeliu, el documental es proposa donar veu a persones que han denunciat corrupteles, però també a diverses personalitats del món de la política, l'economia i la cultura, que analitzaran la corrupció i les fórmules viables per combatre-la. "Ara més que mai, en el procés constituent que anfronta Catalunya en un futur, els governants han de sentir el pes de la seva responsabilitat de forma contundent per protegir al ciutadà de la corrupció", opina Albert Sanfeliu.

La força de la ciutadania

En el documental, on s'hi tracten casos com el Pretòria i el cas Palau, hi és prevista la participació de l'exregidora de Ciutat Vella entre 2007 i 2010, Itziar González que, en un vídeo promocional del documental explica com "molts empresaris de Ciutat Vella pagaven als funcionaris. La societat civil també estava corrompent els funcionaris. Tothom era còmplice". González comparteix taula amb l'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo i l'exdirector de l'Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró entre 2005 i 2007, Jaume Llansó, que va denunciar un cas de corrupció malgrat els problemes que això li va ocasionar. Tots arriben a una mateixa conclusó, expressada per Itziar González: "Hem de dir a la ciutadania que la força per canviar això, la tindrà la ciutadania".

stats