LA GOVERNABILITAT A L’ESTAT
Política 14/04/2016

La corrupció torna a minar l’estratègia del PP

Les contradiccions de Soria i les detencions a Granada frenen la pressió per fer una gran coalició

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El ministre Soria ha defensat fins a tres versions diferents sobre la societat que figura als papers de Panamà.

MadridAquesta hauria pogut ser la gran setmana del PP. Un cop trencades les relacions entre PSOE i Podem, Mariano Rajoy tenia la paella pel mànec per recuperar la iniciativa perduda de la mà de l’últim moviment del rei: convocar una nova ronda de consultes. Però els escàndols de corrupció han tornat a minar l’estratègia del PP. Primer amb l’aparició del ministre d’Indústria en funcions als papers de Panamà, que la Moncloa ha gestionat amb un discurs a la defensiva tot i les contradiccions de José Manuel Soria. I segon, amb la detenció de l’alcalde de Granada (del PP) i la seva regidora d’Urbanisme per un presumpta trama de corrupció urbanística en una de les ciutats insígnia dels populars andalusos. El líder del PP català, Xavier García Albiol, admetia ahir a Efe que li preocupa que casos com aquests perjudiquin les expectatives del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si València va ser la punta de llança que va sacsejar l’inici de les negociacions després de la primera ronda del rei, ara Granada colpeja el tram final abans de la convocatòria automàtica d’eleccions. En els dos casos el PP es troba amb un consistori suspès de militància. En el primer no governa, però a Granada l’alcalde, José Torres Hurtado, ha decidit aferrar-se al càrrec tot i la decisió de Génova de suspendre’l de militància de forma cautelar. “Aquí no hi ha corrupció; ni abans, ni després, ni ara tampoc”, va assegurar l’alcalde poques hores després de quedar en llibertat a l’espera de declarar davant del jutge. Torres Hurtado fa quatre legislatures consecutives que és alcalde de Granada i pensa seguir treballant per la ciutat “el temps que li deixin, li correspongui o Déu li doni salut”.

Rajoy s’enfronta així a la possibilitat de perdre un dels seus bastions a Andalusia. En les eleccions municipals del maig passat van perdre els ajuntaments de Sevilla, Huelva, Còrdova i Almeria. I tant a Granada com a Màlaga i Jaén governen gràcies a Ciutadans (C’s), que amenacen ara d’unir-se amb la resta de partits perquè prosperi una moció de censura contra Hurtado.

El president espanyol en funcions reapareixerà avui per donar explicacions des de Conca, en un acte del PP amb tuf de precampanya electoral. Ja no limita els actes de partit al cap de setmana i clausura avui un acte a favor de les diputacions: un clar missatge cap al PSOE i C’s, que van defensar-ne la supressió. Génova fa setmanes que va anunciant una trucada de Rajoy al líder socialista, Pedro Sánchez, per començar a negociar una gran coalició que mai acaba de prosperar. Ahir el secretari general del grup popular, José Antonio Bermúdez de Castro, va recordar que el PP segueix convidant Sánchez a dialogar “per enèsim cop”, però que per “enèsim cop” el PSOE els rebutja.

Treva al PSOE

Tots els partits gasten ara els últims cartutxos de cara a l’última ronda de contactes del rei però amb la vista posada a reordenar les files si es torna a les urnes. Sánchez va visitar ahir la fira de Sevilla en una gira per Andalusia que s’allargarà durant tot el cap de setmana. És una manera de consolidar el seu lideratge, qüestionat en el bastió andalús. Sánchez va obligar la baronessa Susana Díaz -que ja dóna per descomptat que hi haurà eleccions- a escenificar una treva entre rebujitos. El líder de Podem, Pablo Iglesias, també va optar per les reunions disteses: va esmorzar amb el portaveu d’IU al Congrés, Alberto Garzón. Després de tancar la porta a sumar sigles el 20-D, ara Podem s’obre de nou a negociar una confluència per intentar fer el sorpasso al PSOE. Avui comença la consulta a les bases de Podem sobre l’acord Rivera-Sánchez. La cúpula del partit lila demana als simpatitzants que blindin Iglesias de cara al no als socialistes.

stats