Política 09/07/2013

Dirigents crítics del PSC lamenten que la proposta de Granada oblidi la consulta

Montserrat Tura, Joan Ignasi Elena, Joaquim Nadal i Jordi Martí, entre altres, alerten en una declaració conjunta que el marge de temps per tal que d'Espanya arribi una proposta acceptable per a una majoria del poble de Catalunya "és cada vegada més curt"

S. G.
2 min
Montserrat Tura i Pere Navarro, aquest matí al Consell Nacional del PSC

BarcelonaLa reforma constitucional en sentit federal que va presentar dissabte el PSOE a Granada no satisfà del tot els dirigents crítics del PSC. És per aquest motiu que han emès un comunicat [llegiu el document] en el qual lamenten que, malgrat l'esforç de Ferraz per fer avenços, la proposta no inclogui aspectes "centrals" en la relació entre Catalunya i Espanya com el dret a decidir. "Entenem que és una condició necessària perquè una eventual reforma de la Constitució Espanyola en clau federal acabi comptant amb el suport majoritari del poble de Catalunya", recull una declaració signada per dirigents com Montserrat Tura, Joaquim Nadal, Joan Ignasi Elena, Laia Bonet i Jordi Martí, entre d'altres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest document de posicionament afirma que la majoria d'avenços recollits en la proposta de Granada "ja formaven part de l'Estatut" aprovat el 2006 amb el vot favorable dels diputats del PSOE, de tal manera que l'actual proposta l'únic que fa és "elevar-los a rang constitucional". A més de no acceptar la consulta, aquest grup de dirigents procedents de diferents sensibilitats del partit lamenten que Catalunya no sigui reconeguda explícitament com a nació ni s'accepti una relació bilateral amb Espanya, entre altres aspectes.

Per tots aquests motius, insten el socialisme català a defensar "amb total autonomia" el seu projecte d'articulació de l'estat "sense sotmetre's a les limitacions derivades de la proposta de reforma federal de la Constitució aprovada pel PSOE". Els sotasignants de la declaració valoren positivament l'esforç de Ferraz per aproximar-se a les tesis federals i per blindar els drets socials, però alerten que cal avançar més i amb "més celeritat" perquè el marge de temps per tal que d'Espanya arribi una proposta acceptable per a una majoria del poble de Catalunya "és cada vegada més curt".

stats