EL FUTUR DEL SOCIALISME
Política 15/06/2012

Els crítics del PSC es fracturen en dues plataformes

El PSC ja té un corrent crític, Avancem, i pròximament tindrà un nou grup d'opinió impulsat per exobiolistes, amb el nom Trobades Ciutadanes i que es presentarà a primers de juliol.

Pere Martí
3 min
Joan Ignasi Elena i Àngel Ros van fer pinya al congrés del PSC del passat mes de novembre i van pactar amb la direcció per evitar una imatge de ruptura.

BARCELONA.Normalment els partits tenen un sector crític. El PSC ja en té dos: la plataforma Avancem i les Trobades Ciutadanes, un grup de debat que farà la primera sessió el 5 de juliol a la seu de la UGT a Barcelona, però que no té intenció de convertir-se en un corrent intern. Els promotors de les Trobades Ciutadanes són el diputat Daniel Font i l'eurodiputada Maria Badia, que han convocat un acte públic amb el títol Construïm l'esquerra i el socialisme democràtic a Catalunya. Hora de sumar . A l'acte hi han estat convocats dirigents històrics del PSC com Antoni Castells, Isidre Molas, Martí Carnicer, Marina Geli i Pia Bosch, així com els dos teòrics candidats crítics a les primàries per la presidència de la Generalitat, Montserrat Tura i Àngel Ros.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els organitzadors també havien convidat el principal responsable d'Avancem, Joan Ignasi Elena, però ha declinat la invitació, perquè considera que és un acte "del passat", que no va en la línia de renovació de les idees i del partit que propugna la seva plataforma, que es presentarà públicament el 30 de juny a Sant Feliu de Codines. Els membres d'Avancem estan molestos per la proximitat de les dates dels dos actes, que ho veuen com una contraprogramació.

Des de les Trobades Ciutadanes s'assegura que és una coincidència i que ja volien celebrar-les el passat mes de març, però aleshores la direcció del partit els va demanar que les ajornessin. Ara les han convocat per al 5 de juliol sense avisar Pere Navarro, amb qui es reuniran dilluns per informar-lo, malgrat que el primer secretari del PSC està bastant molest perquè no l'havien avisat.

En el rerefons de la polèmica hi ha la descomposició de l'antic sector obiolista del PSC, enquadrat en Nou Cicle, i que actualment està en vies de desaparició. La crisi va esclatar quan Joan Ignasi Elena va decidir encapçalar una candidatura a la secretaria general del PSC en el congrés del partit del passat mes de desembre. La candidatura no va comptar amb la benedicció d'obiolistes com el mateix Daniel Font i Maria Badia, que eren partidaris de pactar una quota dins la nova executiva, com havien fet històricament. En canvi, Elena, amb el suport del mateix Raimon Obiols i de diverses agrupacions territorials del partit, va considerar que era el moment de promoure el canvi al si del PSC, encara que guanyar el congrés en contra de l'aparell fos una missió pràcticament impossible. Finalment va pactar després d'haver-se presentat, i perquè Ros va fer de mitjancer per intentar que no es trenqués la unitat del PSC. I el pacte no va suposar l'entrada d'obiolistes a l'executiva, sinó de persones provinents de moviments socials, com Fabian Mohedano, del Moviment Laic i Progressista, o no alineats, com Laia Bonet.

Després del congrés la família obiolista ja no ha tornat a dinar unida. Elena ha tirat pel dret engegant un moviment renovador que té nombrosos suports territorials i que té com a objectiu obrir el PSC i crear una gran aliança d'esquerres per guanyar les eleccions catalanes del 2014. Per això ha mantingut contactes amb diverses entitats i partits d'esquerres. Raimon Obiols ha fet costat a la iniciativa d'Elena, mentre que els seus antics col·laboradors, com Maria Badia i Daniel Font se n'han desmarcat. El resultat d'aquesta divisió són les Trobades del 5 de juliol.

Assumir el dret a decidir

Però no només els crítics es mouen. La direcció del PSC ha organitzat, a través de la Fundació Rafael Campalans, unes jornades sobre l'autodeterminació. Les jornades, que se celebraran casualment el 29 de juny, un dia abans de la trobada d'Avancem, tenen per títol Autodeterminació, federalisme i dret a decidir i dedicaran una taula rodona a estudiar el cas del Quebec i d'Escòcia amb ponents com Michael Keating, professor de la Universitat d'Aberdeen, i l'exdiputat d'ERC Joan Ridao, que ara és professor de dret constitucional a la UB i a la UOC. Amb aquest debat el PSC vol assumir "sense complexos" el debat sobre el dret a decidir, perquè és un dels eixos de la política catalana.

stats