EL DEBAT DELS SOCIALISTES
Política 25/10/2013

Els crítics volen fer visible la influència d'Iceta al PSC

Sara González
2 min

Barcelona.Els dirigents crítics del PSC demanaran a l'aparell del partit que Miquel Iceta, com a president de la Fundació Rafael Campalans i, per tant, capitost del think tank dels socialistes catalans, assisteixi a les reunions de l'executiva. Així ho van decidir en la reunió que van mantenir ahir davant la por que el partit es despengi en els pròxims mesos de la defensa de la consulta i traçar una estratègia comuna per intentar impedir-ho.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Iceta és un dels elaboradors fonamentals del corpus ideològic del PSC", argumenta un dels dirigents crítics, que recorda que el president de la Campalans pot assistir a les reunions. De fet, així ho va fer quan va presentar la proposta de reforma constitucional en sentit federal que va dissenyar la fundació.

Des d'Avancem i Agrupament Socialista insisteixen que dins del partit a ningú li passa per alt que Iceta està tenint un important paper a l'hora de dissenyar el full de ruta del PSC. "No passa res. Simplement demanem transparència. Si hi assisteix podrem conèixer i debatre millor el posicionament del partit", argumenten. Consideren que un diàleg intern fluid és bàsic davant uns mesos que es presenten difícils. El PSC haurà d'afrontar la votació de la llei de consultes i també decidir quin paper jugarà en el debat per pactar la pregunta i la data del referèndum sobiranista que lideraran CiU i ERC abans de finals d'any.

"Tots els dirigents polítics catalans admeten en privat que el 2014 no hi haurà consulta", va dir el mateix Iceta ahir en una entrevista de Catalunya Ràdio. En tot cas, va defensar que l'estat federal també hauria de ser una opció a votar en un hipotètic referèndum. També va voler matisar que a la conferència de la setmana passada va expressar que temporalment va conèixer el federalisme abans que el socialisme, però que en cap cas això significa que prefereixi una opció per sobre de l'altra -com va ser interpretat per un sector del partit- perquè no són incompatibles.

Joan Ignasi Elena, Marina Geli, Laia Bonet, Jordi Martí, Jordi del Rio i Fabián Mohedano són alguns dels dirigents que es van trobar ahir per dissenyar una acció comuna per intentar que el PSC no s'allunyi de la centralitat política ni de la consulta que defensen el 70% dels catalans. Del diagnòstic que van fer de la situació en destaquen els "símptomes" que el discurs al voltant del dret a decidir que fa el PSC pateix "variacions" i la preocupació perquè es "menystinguin" els dirigents crítics al territori -en referència a la imposició d'una gestora a l'executiva de Cambrils.

Dificultats a les llistes locals

Els crítics també asseguren que es posaran a disposició del partit per ajudar a resoldre les "dificultats" que, segons ells, està havent-hi al territori per confeccionar les llistes de cara a les eleccions municipals del 2015. "A alguns municipis hi ha ciutadans que es consideren socialistes, però que no es volen presentar sota les sigles del PSC", avisa un dirigent d'Avancem. Els díscols admeten que els pròxims mesos seran claus per veure si el PSC es manté coherent en la defensa de la consulta. Navarro, per ara, els ha promès que així serà.

stats