Eleccions municipals
Política 01/04/2023

Crítiques a Trias per desvincular la contaminació dels cotxes del canvi climàtic

ERC, els comuns i la CUP carreguen contra l'alcaldable de Junts

Ara
2 min
Xavier Trias

BarcelonaÉs temps de precampanya electoral, terreny adobat perquè certes declaracions dels candidats a les municipals desfermin alguna polèmica imprevista. Aquest ha sigut el cas del candidat de Junts, Xavier Trias, que en un acte organitzat pel diari Línia s'ha pronunciat així: "No té res a veure amb el canvi climàtic això dels cotxes. Té a veure amb la pol·lució, però no amb el canvi climàtic. Qui es cregui que cotxes és canvi climàtic està equivocat". Les paraules de l'exalcalde han generat perplexitat en diversos rivals polítics i també especialistes, que ja han sortit a criticar-lo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'acte on Trias s'ha pronunciat així, celebrat aquest divendres, el conductor li preguntava pels efectes de l'acumulació dels cotxes a les grans ciutats, tenint en compte els avisos recents de l'ONU sobre la necessitat de combatre la crisi climàtica. El candidat de Junts no nega que cal prendre mesures, però va desvincular els cotxes del problema. Segons ell, “es barregen coses i es creen grans confusions perquè gent de molt bona fe acabi apuntant-se a batalles que no són les mateixes”. De tota manera, Trias sí que va defensar que "cal fer que els cotxes no generin pol·lució" i una "aposta clara" pel cotxe elèctric.

Les paraules de l'exalcalde han sigut vistes per altres grups com una oportunitat per confrontar idees, però també per desgastar un candidat a qui les enquestes donen unes perspectives que, fins fa pocs mesos, Junts no podia ni imaginar. Un dels primers retrets ha arribat de la número dos d'Esquerra a les eleccions del 28 de maig, Elisenda Alamany, que ha criticat que "la Barcelona que Trias imagina ja no existeix, és un passat que no tornarà". "Un passat on es qüestionaven causes del canvi climàtic. Pensava que estava superat, però veig que no", ha reblat.

El cosí de Rajoy

També els comuns han expressat el seu rebuig, començant per l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, que ha acusat Trias de practicar "el negacionisme climàtic". Guillem López, conegut pel moviment Eixample Respira i a la llista de BComú com a independent a les pròximes municipals, ha dit que el candidat de Junts "sembla Don Quixot lluitant contra els molins de vent". La seva crítica és que Trias concep Barcelona com un "conglomerat d'autopistes destinades a facilitar l'ús del cotxe dins la ciutat". "El cosí de Rajoy és Trias", ha fet broma el diputat dels comuns, David Cid, en al·lusió a les cèlebres declaracions de Rajoy d'uns anys enrere, quan negava el canvi climàtic al·ludint a un cosí científic que li assegurava que no era veritat. També la CUP s'ha afegit a la crítica: "Lamentable i molt preocupant la lectura del candidat de Junts sobre la contaminació atmosfèrica".

stats