Política 07/02/2021

Cs acusa al PSC de voler pactar amb "aquells que s'acompanyen d'exterroristes"

El partit taronja es presenta des de Girona, a 700 metres de l'acte central de campanya d'ERC, com "el vot útil unionista"

3 min
La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, durant l'acte d'aquest diumenge a Girona

BarcelonaA 700 metres de l'acte central de campanya d'ERC a Girona –que ha comptat amb la presència del coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi– Ciutadans ha plantat una carpa i s'ha presentat com l'únic partit "inequívocament unionista". Si desplaçar-se fins a Girona i buscar un lloc a prop dels republicans no era casual, l'espai escollit per fer-ho també estava carregat de simbolisme: la plaça de l'1 d'Octubre, que abans es deia plaça de la Constitució. Tot i això, encara que la tria de l'escenari ha sigut una petita indirecta, el missatge que han llançat en contra dels republicans s'ha pogut sentir a més de 700 metres: el cap de llista del partit taronja, Carlos Carrizosa, ha titllat ERC d'"enemics de la llibertat". Anar fins a Girona, però, també ha sigut una manera d'atacar al PSC, argumentant que Salvador Illa ja té "el tripartit firmat amb ERC". Però aquest diumenge Carrizosa ha afegit més llenya al foc i, amb l'excusa de la presència d'Otegi, ha acusat els socialistes de "voler pactar amb aquells que s'acompanyen d'exterroristes condemnats".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'estratègia de la campanya taronja ha sigut, des d'un bon principi, condicionar-ho tot als pactes a què pugui arribar en un futur el PSC, tot i la negativa tant de republicans com de socialistes a entendre's. Així, davant una demoscòpia que pronostica que Illa agruparà el vot unionista, els taronges intenten projectar-lo com tot el contrari: un aliat dels sobiranistes. La via que Cs proposa és un gran front "constitucionalista" que agrupi PSC i PP. Carrizosa, per argumentar-ho, presenta un futur dividit en dos camins: "Un tripartit amb ERC, els amics d'Otegi, i el PSC, o l'opció de concentrar el vot en Cs per obligar els socialistes a pactar amb constitucionalistes". De fet, aquest diumenge els taronges s'han acostat a 700 metres dels republicans però, en canvi, s'han centrat en criticar el PSC. De manera directa, dient que "volen entregar la llibertat a canvi del poder", i també velada: "Nosaltres sí que volem girar full", ha dit Inés Arrimadas referint-se al Procés, però alhora repetint unes paraules que ha pronunciat diverses vegades Salvador Illa en campanya.

Presentar el PSC com un aliat del nacionalisme català, però, no és un argument nou. L'any 2017, quan el PSOE acabava de firmar l'article 155, Cs ja l'acusava de voler pactar amb els "nacionalistes". "El PSC va netejar la imatge d'ERC", deia a les portes del 21-D el llavors president taronja Albert Rivera. Ara, després que Pedro Sánchez es mostri favorable al diàleg i hagi pactat amb ERC la investidura i els pressupostos, l'argument dels taronges encara ha agafat més pes. "Són els socis de Sánchez, volen reeditar la casa dels horrors", ha sentenciat Arrimadas. En l'acte de Cs també hi ha participat l'eurodiputat Jordi Cañas, que ha dedicat unes paraules a la presència d'Otegi: "Nosaltres som els demòcrates, i ells [ERC] estan amb el cap d'una banda terrorista".

Per no perdre els vots d'ara fa tres anys, Cs promet fer "oblidar el Procés com si hagués sigut un malson". Brandar la bandera del "canvi" és la retòrica del partit taronja, que en la majoria d'actes, després de la mà dura amb l'independentisme, es compromet a incentivar polítiques públiques per "unir els catalans". "Portem molts anys sembrant la llavor del canvi, i ara és el moment que germini", ha dit Arrimadas. Perquè Cs també busca presentar-se com un partit amb experiència de gestió, un fet que ara –a diferència de fa tres anys– pot demostrar: governa a Madrid, Andalusia i Múrcia en coalició amb el PP i el suport extern de Vox.

Buscant un cop d'efecte

L'efecte Illa va ser un cop gairebé definitiu pel partit taronja. Després de la derrota sense precedents el 10-N, la costosa reestructuració interna, la marxa de Lorena Roldán al PP i una demoscòpia que no li pronostica remuntades, un cop d'efecte és l'únic mitjà que els queda als taronges per intentar revertir la situació. Aquest 14-F ho han intentat diverses vegades. Primer, amb l'elecció de la presidenta de Societat Civil Catalana a Madrid, Anna Grau, com a número dos de la llista. Després, amb la publicació d'un vídeo que equipara l'assalt al Capitoli amb el Procés. I aquest diumenge ha arribat l'últim intent: anar a Girona. Han buscat el cop d'efecte en el com, desplaçant-s'hi amb un autobús en què apareix Salvador Illa amb un nas de Pinotxo i una mascareta FFP2, i també amb l'on, plantant-se a 700 metres de l'acte central dels republicans. El perquè de tot plegat l'explica, sense embuts, el missatge que acompanya el nas de Pinotxo d'Illa a l'autobús: "El PSC no pactarà amb els independentistes", diu Illa. "Que no t'enganyin", rebat el partit taronja.

L'autobús de campanya de Cs que acusa Salvador Illa de mentir amb els pactes i l'il·lustra amb un nas de Pinotxo
stats