PAÍS VALENCIÀ
Política 21/09/2020

Cs s’ofereix a Ximo Puig com a soci

Cantó ha passat d’oposició frontal a voler pactar els comptes amb el govern

Lourdes García
2 min
El pressent de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, durant la seva intervenció en el debat de política general en Les Corts, amb una primera jornada que inclou els discursos tant del president ,com dels portaveus dels grups parlamentaris, i que està marcat per la pandèmia de coronavirus.EFE/ Kai Försterling

ValènciaNo fa gaire Toni Cantó, síndic de Ciutadans a les Corts Valencianes, assegurava que “amb el PSC valencià no hi anava ni passada la cantonada”. Les seves intervencions contra el president valencià, Ximo Puig, eren d’una oposició visceral. Un discurs agressiu, però, que s’ha tornat conciliador des de fa uns mesos. “Canviï de socis o ampliï’n el nombre”, va suggerir-li a Puig a l’abril, com a mostra del canvi d’actitud.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pocs dies abans, no debades, s’havia donat el primer símptoma de la nova relació: les dues formacions pactaven un govern de coalició a Torrent (Horta), una de les ciutats més importants del País Valencià. Aquest acord es repetiria a Xixona (Alacantí). A Montcada (Horta), pot donar-se la tercera entesa. L’acostament progressiu de Ciutadans cap al PSPV va exemplificar-se, al seu torn, amb el Pacte de Reconstrucció, que va comptar amb el suport de totes les forces de la cambra valenciana llevat de Vox. I, evidentment, va de bracet de l’acostament d’Inés Arrimadas al PSOE durant la pandèmia.

Aquesta aliança ha permès que Ciutadans observi una escletxa per condicionar els pròxims pressupostos valencians. “Cal utilitzar els acords de la reconstrucció, que van ser històrics, com a plantilla per als pressupostos”, apunta Cantó. De fet, al debat de política general d’ahir, el líder taronja, que va començar el discurs en valencià, va oferir-se per tirar endavant els comptes, tot i ser dur en la crítica a la gestió del govern. Un oferiment que també va arribar per part de la síndica del PP, Isabel Bonig: “Digui dia, hora i lloc”, instava al president durant el debat. L’acostament, el qual compta amb el beneplàcit dels vents que bufen de Madrid, s’ha interpretat amb simpatia pel PSPV, que mostra voluntat de consens: “Ens salvem junts o ens ofeguem per separat”, advertia Puig al seu discurs. “Ciutadans va canviar radicalment fa dos mesos, quan va començar a fer propostes amb trellat”, argumenta Manolo Mata, síndic del PSPV-PSOE a les Corts. “Tenim un acord de govern que no es trencarà, és Ciutadans qui s’està acostant al Botànic”, matisa.

Recels de Compromís

Aquests moviments, malgrat tot, han despertat els recels dels seus socis. “Tant el PSPV com Ciutadans comparteixen part del seu electorat i forma part d’una estratègia de situar-se en posicions més centristes”, analitza Fran Ferri, síndic de Compromís al Parlament valencià. Tanmateix, ho relativitza: “La majoria del Botànic no necessita a Ciutadans” i aposta per uns pressupostos “amb essència botànica”.

Qüestions com ara la fiscalitat, les reversions sanitàries o els ingressos reivindicatius per l’infrafinançament són aspectes en els quals Compromís no sembla disposat a cedir. I són, precisament, “les obsessions de Ciutadans”, segons Ferri. “Seguirem treballant per centrar al Consell i allunyar-lo del populisme i el nacionalisme. No volem pujades d’impostos, ni que es criminalitzi la col·laboració público-privada, ni retallades en sanitat o educació”, confirma Cantó.

stats