Política 06/10/2016

CSQP s'abstindrà en la votació del referèndum que proposen JxSí i la CUP

La CUP podria fer el mateix amb la del referèndum pactat plantejada per la confluència d'esquerres

Aleix Moldes
2 min
El president del grup de CSQP, Lluís Rabell, durant un debat recent a l’hemicicle del Parlament.

BarcelonaEls 'comuns' accepten el nou clima dialogant que Carles Puigdemont va plantejar a partir de la qüestió de confiança de la setmana passada i aquest dijous faran un gest polític per demostrar que segueixen vinculats al procés sobiranista. Els 11 diputats de la confluència d'esquerres s'abstindran en la votació del referèndum que proposen Junts Pel Sí i la CUP, fet que els diferenciarà de la resta de l'oposició, que hi votarà en contra. La proposta s'aprovarà amb els mateixos 72 vots a favor que es preveien, però amb CSQP fora del bloc del 'no' que formen PSC, PP i C's, que aquest mateix dijous havien reclamat a la mesa del Parlament que no permetés el debat de la resolució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts de la confluència aclareixen que l'abstenció no pressuposa cap tipus de suport al full de ruta del Govern, però sí que és una mostra de bona voluntat per seguir negociant. De fet, durant el debat de política general n'hi podria haver una altra. La CUP valora la possibilitat d'abstenir-se en la proposta de referèndum pactat que ha presentat CSQP i que comptarà amb els vots favorables de JxSí.

La CUP encara no ha anunciat què votarà a la proposició de CSQP que demana ampliar la base a favor del referèndum d’autodeterminació i intentar que sigui autoritzat per l’Estat i la Unió Europea. Aquesta proposició –que no aclareix què passaria si aquesta autorització no s’aconsegueix– comptarà amb el suport de JxSí. Els anticapitalistes es debaten entre el vot contrari o l’abstenció. Per a ells, tal com va explicar la diputada Anna Gabriel durant el debat de qüestió de confiança de la setmana passada, "la via pactada és inexistent". Gabriel va insistir: "Nosaltres sabem que en aquest estat espanyol no hi haurà via pactada per a un referèndum", i va recordar que aquest camí ja s’ha intentat seguir de manera "reiterada" i sempre "s’ha negat".

Procés constituent

L'acostament entre CSQP i la majoria independentista també es veurà reflectit pel que fa al procés constituent, malgrat que la comissió d'estudi acabés amb desacord. La coalició d'esquerres s'abstindrà en la proposta que planteja crear una comissió de seguiment del procés constituent. En canvi, votarà 'no' a crear un consell assessor del procés constituent i a incorporar als pressupostos de l'any que ve una partida per tirar-lo endavant. Tampoc donaran suport a convocar eleccions constituents en els sis mesos posteriors al referèndum, en cas que guanyés el sí.

Pel que fa al referèndum, Catalunya Sí que es Pot s'abstindrà en el punt que el Parlament insta el Govern a celebrar un referèndum vinculant sobre la independència com a molt tard el setembre del 2017 amb una pregunta clara i de resposta binària, així com en el que la cambra es compromet a "activar tots els dispositius legislatius necessaris" per dur a terme la votació. La mateixa proposta constata que la celebració del referèndum es mantindria fins i tot "en absència d'acord polític" amb l'Estat.

Per últim, el grup parlamentari liderat per Lluís Rabell votarà que sí a "encoratjar els ajuntaments a impulsar els debats constituents des de l'àmbit local".

stats