Política 23/04/2021

Cuixart reclama l'amnistia en el seu primer Sant Jordi al carrer en quatre anys

Representants de tot el món sobiranista s'apleguen a l'acte d'Òmnium a Barcelona

2 min
Jordi Cuixart acompanyat d'alguns consellers del Govern a l'acte d'Òmnium

BarcelonaJordi Cuixart no donava a l'abast a saludar tots els que se li acostaven. El d'aquest any és el primer Sant Jordi en quatre anys que el president d'Òmnium Cultural l'ha pogut passar al costat de la seva família i de l'entitat que presideix. Durant unes hores, perquè ha sortit aquest matí de permís de Lledoners i aquesta tarda hi tornarà. Però ni Cuixart ni Òmnium han volgut desaprofitar l'ocasió i han tornat a reclamar l'amnistia i el dret a l'autodeterminació com l'única sortida per resoldre el conflicte polític. Cuixart ha assistit a un acte que ha aplegat representants polítics de tot el món sobiranista, des de Junts fins als comuns, passant per ERC i la CUP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Mentre no hi hagi amnistia ni dret a l'autodeterminació no hi haurà plena normalitat", ha reivindicat. El president d'Òmnium no ha volgut normalitzar la seva llibertat d'unes hores i ha recordat que tots els presos continuen cada dia tancats a Lledoners, Puig de les Basses i Wad Ras, i els exiliats continuen sense poder tornar a Catalunya per gaudir d'un dia com Sant Jordi, quan "poden viatjar lliurement" per tot Europa. Per això, Cuixart també ha enviat un missatge a tots els dirigents independentistes perquè "la generositat i el compromís" que demostra la ciutadania en un dia com Sant Jordi també es traslladin a la Generalitat.

"Avui els carrers de Barcelona són un reflex de la societat", ha afirmat: "S'intercanvien llibres i roses, il·lusions i esperances". A l'escenari que ha preparat Òmnium al carrer Diputació, just davant la seu de l'entitat, Cuixart ha regalat roses grogues a tots els representants polítics que han volgut acostar-se a saludar-lo i a fotografiar-s'hi darrere les lletres on es podia llegir "Amnistia". Hi han anat el vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès, al costat de diversos consellers de l'executiu, com Àngels Ponsa, Bernat Solé, Chakir El Homrani, Ramon Tremosa i Teresa Jordà. També la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i diputats de JxCat com Elsa Artadi i Gemma Geis, d'ERC com Marta Vilalta i Josep Maria Jové, i de la CUP com Eulàlia Reguant.

Jordi Cuixart amb la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs

També s'hi ha acostat una delegació dels comuns, encapçalada per la seva líder al Parlament, Jéssica Albiach, que ha reivindicat la llibertat de tots els presos i ha posat en valor la tasca d'Òmnium. L'han acompanyat la diputada al Parlament Susana Segovia, així com també els diputats al Congrés Jaume Asens i Gerardo Pisarello. Més tard també ha arribat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una imatge de transversalitat per demanar un cop més la llibertat dels presos.

Mentre tots els representants polítics i també d'entitats saludaven i abraçaven Jordi Cuixart, per l'escenari d'Òmnium hi passaven diferents veus com la de l'escriptora Bel Olid i Roc Casagran, que llegien poemes i textos d'autors com Ovidi Montllor, Maria Mercè Marçal i Joana Raspall. "Que la cultura ho inundi tot", ha acabat demanant Cuixart amb un somriure d'orella a orella.

stats