Política 04/11/2020

Cuixart tornarà als jutjats per defensar Òmnium de la denúncia d'un guàrdia civil

L'agent reclama 10.000 euros a l'entitat per haver utilitzat la seva veu en una campanya

Quim Bertomeu
2 min
Jordi Cuixart: “Ara estem salvant vides, però d’aquí un mes i mig haurem d’estar salvant famílies senceres”

BarcelonaEl president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, tornarà dilluns que ve als jutjats. Aquesta vegada per representar l'entitat que presideix en un judici que l'enfronta a un sergent de la Guàrdia Civil que el 2019 va demandar Òmnium i li reclama 10.000 euros per haver utilitzat la seva veu en una campanya promocional. Segons han explicat fonts de l'entitat a l'ARA, el judici serà a les deu del matí a la Ciutat de la Justícia de Barcelona i Cuixart s'hi desplaçarà com a representant legal d'Òmnium.

Els fets es remunten al judici de l'1-O al Tribunal Suprem i és un dels episodis que més hilaritat van provocar. Aquest guàrdia civil va ser un dels agents que va participar en els escorcolls de la conselleria d'Economia del 20 de setembre del 2017 i, per aquesta qüestió, va declarar al judici. L'agent va explicar que el dia dels escorcolls hi havia banderes d'Òmnium als voltants del departament i, quan l'advocada Marina Roig li va preguntar com eren, es va fer un embolic: "Un tros de tela quadrada que hi posa Òmnium. De color verd, amb alguna ratlla, amb un pal". Es va confondre, probablement, amb les banderes verdes que en aquells temps exhibia l'independentisme en les seves protestes i en què una franja vermella tapava una boca que reclamava "Democràcia".

El conflicte sorgeix perquè Òmnium, aprofitant aquell passatge del judici, va impulsar una campanya per denunciar que "qui s'inventa banderes també s'inventa la rebel·lió i la sedició". L'entitat ho va veure com una oportunitat per continuar denunciant aquell procés judicial. Però la campanya no va agradar a l'agent, que va presentar una demanda i va reclamar 10.000 euros per la utilització de la seva veu. Va argumentar que Òmnium li havia vulnerat el dret a la pròpia imatge.

L'entitat ja va presentar llavors un recurs defensant que havia fet servir la declaració de l'agent. Va recordar que aquesta declaració ja s'havia televisat prèviament –el judici va ser emès per televisió– i que a la campanya no es mostrava ni la imatge ni cap dada personal que permetés identificar-lo, més enllà del número policial. De fet, Òmnium va esgrimir que la veu de l'agent no era coneguda públicament ni se'l podia identificar per aquest fet. Dilluns se celebrarà el judici i el desenllaç serà una mica més a prop. A primera línia hi haurà Jordi Cuixart.

stats