Política 21/12/2015

La CUP reforça el veto a Mas després dels resultats del 20-D

La formació anticapitalista subratlla "el viratge dels votants independentistes cap a l'esquerra"

Ara
3 min
Eulàlia Reguant, diputada de la CUP

BarcelonaLa CUP considera que els resultats del 20-D avalen el veto a Mas i, per això, han demanat a Junts pel Sí que proposi un candidat alternatiu. Segons ha avisat la formació independentista a través d'un comunicat aquest diumenge a la nit, només si varia l'oferta “en el sentit de proposar un president de consens”, la proposta "tindrà més possibilitats" de ser "àmpliament acceptada" per la militància i els simpatitzants de la CUP a l'assemblea que s'ha de celebrar aquest diumenge a Girona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“La CUP emplaça Junts pel Sí a cloure el procés de converses amb una oferta que inclogui una presidència alternativa que pugui generar un ampli consens i també a millorar la proposta en relació amb el pla de xoc”, afirma el partit, que insisteix que "l'independentisme i el canvi social van agafats de la mà", i "només així" s'aconseguirà "sumar nous agents polítics i socials a la ruptura i al procés constituent".

En aquest mateix document, els cupaires ofereixen la seva lectura dels resultats del 20-D, i en aquest sentit subratllen "el viratge dels votants independentistes cap a l'esquerra", ja que "ERC s'ha situat com la primera força independentista, amb un resultat que triplica els resultats que van obtenir el 2011", mentre que Democràcia i Llibertat "ha caigut dels 16 diputats que va obtenir [CiU] als comicis estatals del 2011 als vuit actuals". "El fet que les dues primeres forces en nombre de vots a Catalunya siguin En Comú Podem i ERC confirma un mapa electoral principatí protagonitzat per les formacions d'esquerres", afegeix el comunicat.

Així mateix, la CUP aplaudeix "el bon resultat" d'En Comú Podem, que interpreta com "un ampli suport a una força que ha defensat clarament la necessitat d'un referèndum per tal que la població catalana es pugui expressar lliurement a les urnes". Amb tot, la formació constata que "les forces del règim", en referència al PP i al PSOE, "continuen tenint un pes molt important dins el Congrés espanyol" i que, per tant, "l’únic camí possible és la unilateralitat per fer irreversible la construcció de la República Catalana". La CUP també insta la candidatura encapçalada per Xavier Domènech, així com Catalunya Sí que es Pot, a "sumar-se al procés constituent".

Delgado i Baños, a favor de l'acord

D'altra banda, dues veus destacades de la CUP s'han posicionat durant les últimes hores, de manera més o menys explícita, a favor d'un acord amb Junts pel Sí que permeti a les forces independentistes aprofitar la debilitat espanyola derivada de la fragmentació al Congrés que han dibuixat els resultats d'aquest diumenge. El més clar és l'antropòleg Manuel Delgado, que va tancar la llista de la CUP el 27-S i que va ser un dels signants del manifest 'Per un gir a l'esquerra, en què 140 representants de l'esquerra independentista exposaven els seus arguments en contra de la investidura de Mas.

Avui, però, en un breu 'post' a Facebook, Delgado –que revela que va votar En Comú Podem– defensa que "la situació d'inestabilitat política que s'augura a Espanya fa imminent un acord CUP-Junts pel Sí i una represa, ara ja irrevocable, del procés". "Al davant no hi ha ningú", conclou, en referència a les dificultats que tindran els partits espanyols per formar govern.

L'altre missatge a favor de l'acord l'ha llançat el president del grup parlamentari de la CUP, Antonio Baños, que en un article a El Món assenyala que "la paràlisi" que es viurà durant les pròximes setmanes al Congrés és "l'enèsim regal que ens fa Espanya" i constitueix "una oportunitat per arrancar la República i aprofundir les esquerdes que el 20-D ha obert de forma irreparable en l'edifici del 78".

stats