DRET A DECIDIR
Política 13/02/2015

La cúpula de l’ANC s’activa per combatre el desànim de les bases

Es proposa recuperar el lideratge social del procés independentista

M. Colomer / N. Orriols
2 min
Carme Forcadell, en un acte recent de l’Assemblea, deixarà el càrrec aquesta primavera quan esgoti el seu mandat estatutari.

Barcelona“Les setmanes posteriors al 9-N, que van culminar en l’acord polític Mas-Junqueras, han conduït el país a un nou escenari que ha originat desconcert, o bé directament decepció, entre la societat catalana en general i, particularment, entre els associats, simpatitzants i col·laboradors de l’Assemblea”. Així arrenca un comunicat intern que va distribuir dimecres el comitè permanent de l’ANC entre les bases de l’organització independentista -al qual ha tingut accés l’ARA- en el que esdevé un intent per contrarestar el desànim originat després de la hiperactivitat de la campanya que va desembocar en l’exitós 9-N, però que era també la porta a dos mesos de conferències, desacords i enfrontaments polítics que van fer trontollar el procés d’autodeterminació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’esborrany de full de ruta acordat en el marc de la Taula de Forces Polítiques i Socials, de tants equilibris, desprenia més un horitzó -de nou- pel dret a decidir que per la independència. I així ho van detectar part de les bases de la formació, expliquen a l’ARA fonts de l’ANC, cosa que ha fet que la cúpula de l’entitat s’hagi proposat clarificar objectius -avís a navegants, especialment als partits que segueixen ajornant un posicionament clar- i recuperar el lideratge social del procés d’emancipació nacional per encarar uns mesos determinants, ara sí, cap al 27-S, la “fita definitiva”.

No han sigut mesos fàcils per a l’ANC, atrapada en la teranyina política per intentar refer la trencadissa, enmig d’una batalla entre les principals forces polítiques del sobiranisme, reflex també de dues sensibilitats i cultures polítiques instal·lades en l’organització civil.

El millor acord possible

“O aconseguíem que els principals partits arribessin a algun acord que frenés la caiguda del procés o les eleccions es farien el 2016”, argumenta la cúpula de l’organització davant el malestar intern que va generar l’ajornament electoral fins al setembre -l’ANC apostava pel març-. Perquè “si l’acord no ha estat el millor que podria haver estat per al procés, el no-acord hauria significat un trencament absolut de la unitat que hauria afectat de ple el mateix moviment independentista”.

Arribats a aquest punt, l’ANC -que aquesta primavera renovarà la cúpula per imperatiu estatutari- es proposa centrar tots els esforços a fer del 27-S un “autèntic plebiscit per la independència”, reforçant el lideratge civil i buscant la unitat d’acció política; fer de les municipals la “primera volta” del 27-S, i buscar una “nova orientació” a la Taula de Forces Polítiques i Socials que deixi clar que l’objectiu no és la unitat per la unitat, sinó “redactar el full de ruta cap a la independència”. I vigilar que hi hagi una acció política “més nítida i contundent amb els fets”, més enllà de pronunciaments, diuen les fonts consultades. S’acaba el temps de la indefinició política.

stats