Publicitat
Publicitat

22-M

El partit d'Álvarez-Cascos es converteix en el primer partit a Astúries

El FAC aconsegueix 16 dels 45 escons i podria formar govern gràcies als 10 del PP. El PSOE perd sis diputats i obté 15 escons, mentre EU n'obtindria els quatre restants

El Foro Asturias (FAC), el partit impulsat per l'antic dirigent del PP Francisco Álvarez-Cascos, es converteix en el primer partit d'Astúries, amb 16 escons,i podria formar govern si suma els seus representants al parlament amb els 10 que ha obtingut el PP. Per darrere, quedaria el PSOE, amb 15 diputats, però que no en tindria prou amb els quatre d'EU per sumar majoria.

Els 16 diputats aconseguits per FAC amb els deu escons del PP suposen tres diputats més dels necessaris per tenir la majoria absoluta a la Junta General del Principat, que compta amb 45 diputats. El PP només ha governat a Astúries entre 1995 i 1999, però amb majoria simple ja que la falta d'acord entre PSOE i IU va facilitar llavors l'accés al govern dels populars.

En aquesta ocasió, el possible acord entre PP i FAC podria facilitar un segon govern de centre-dreta a Astúries, tal com han apuntat ja alguns dirigents d'aquestes formacions. Fins i tot l'alcalde d'Oviedo, Gabino de Lorenzo, home fort del PP a Astúries i principal opositor a que Álvarez-Cascos encapçalés la candidatura dels populars a la regió, ha dit que FAC i PP tenen moltes possibilitats de governar junts en ajuntaments i fins i tot en el Govern regional.

Per la seva banda, el secretari general de la Federació Socialista Asturiana (FSA-PSOE), Javier Fernández, ha assegurat que, amb aquest resultat el seu partit serà a la pròxima legislatura "on els asturians han decidit, a l'oposició". En una compareixença poc abans de la mitjanit a l'hotel on el PSOE asturià ha seguit la nit electoral, Fernández ha admès que el resultat del seu partit ha estat "dolent sense pal.liatius" després d'aconseguir 15 dels 45 escons en disputa.

RE

Més continguts de