CORRUPCIÓ
Política 17/11/2016

El jutge d'Inipro creu que el PSC es lucrava a través dels municipis

L’empresa contractada pels ajuntaments hauria treballat per al partit

Jordi Mumbrú
3 min
El jutge d’Inipro creu que el PSC es lucrava a través dels municipis

BarcelonaL’aixecament del secret d’una de les parts del cas Inipro ha permès descobrir que el jutge ha ampliat el focus i ja no se centra només en els ajuntaments socialistes que van contractar aquesta empresa sinó, directament, en el PSC. La sospita del jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona és que els ajuntaments socialistes contractaven aquesta empresa però que la companyia, en realitat, treballava per al PSC intentant “donar suport des de les xarxes socials a l’alcalde Ballesteros” mitjançant la creació d’un grup que els mateixos implicats van definir com a “PSC ciberactivistes Ballesteros”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La interlocutòria del jutge conclou que, “en definitiva, era l’escenificació de tot un procés simulat de contractació pública exclusivament encaminat a la col·locació d’una sèrie de persones per realitzar treballs en benefici del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) a costa de l’erari públic”. Per aquests motius, cita a declarar “en qualitat de partícip a títol lucratiu el PSC”. La quantitat adjudicada a Inipro ha sigut de 337.168,97 euros.

El cas Inipro va sortir a la llum arran d’una denúncia, l’any 2013, de la regidora de la CUP a Tarragona Laia Estrada. La regidora va avisar, en el moment de presentar la denúncia, que hi havia indicis que apuntaven que s’havia fet servir el mateix mecanisme amb altres ajuntaments socialistes. Els ajuntaments implicats, a part del de Tarragona, són el de Viladecans i el de Palau-solità i Plegamans. El jutge investiga els delictes de malversació, tràfic d’influències, prevaricació i alteració de preus de subhastes.

Begoña Floria, investigada

La interlocutòria del jutge que ahir es va fer pública afecta sobretot l’Ajuntament de Tarragona. Una de les cares noves d’aquesta causa és la de la sisena tinent d’alcalde, Begoña Floria, del PSC. Floria, que haurà de declarar el 19 de gener, va assegurar ahir que està “absolutament sorpresa” que se l’hagi inclòs en el cas i va dir que està convençuda que “es tracta d’una confusió”. També haurà de declarar davant el jutge l’excap de gabinet de l’alcalde Gustavo Cuadrado. El jutge creu que va ser ell qui va posar en contacte el gerent de l’empresa Inipro, Ricard Campàs, amb el gerent de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) de Tarragona, Antonio Muñoz, l’organisme públic que va acabar contractant la companyia.

El jutge compta amb el disc dur d’un ordinador que li va entregar un treballador i que ha permès trobar els correus electrònics que s’enviaven els investigats. Els correus apareixen des del principi de la trama, quan es plantegen a qui hauran de contractar per fer aquesta tasca i n’inclouen també un de Begoña Floria que diu així: “Hem posat en marxa un equip de ciberacció que s’encarregarà d’aquesta coordinació”. La regidora diu els noms de l’equip i, a continuació, afegeix: “Qui rep aquest mail? Tinc por de posar noms... estan cobrant de naltros. Clarifiquem que són voluntaris”. La regidora socialista és membre de l’executiva de la federació del PSC de Tarragona i, des de l’últim congrés, també és adjunta de comunicació a l’executiva nacional. Floria ha posat els dos càrrecs a disposició del partit.

Ballesteros assenyala la CUP

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, també està sent investigant per aquest cas. Ballesteros va explicar que va firmar les factures de la companyia per no incórrer en un enriquiment injust i va apuntar que tot es deu a irregularitats administratives. Ballesteros va denunciar que és víctima d’una “persecució política” per part de la CUP. L’alcalde de Tarragona, que també és membre de l’executiva nacional, va posar el càrrec a disposició del partit, però el PSC va rebutjar aquesta opció. Fonts del partit van demanar ahir que la investigació segueixi el seu curs i van desitjar que es resolgui “tan aviat com sigui possible”.

stats