Política 03/06/2014

18-J: la data per proclamar Felip VI rei d'Espanya

La mesa del Congrés fixa la data per d'aquí a dues setmanes

Efe / Ara
2 min

MadridFelip VI serà proclamat rei d'Espanya el 18 de juny, dues setmanes i escaig després d'anunciar-se l'abdicació del seu pare, Joan Carles I, davant les Corts Generals reunides al Congrés dels Diputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest òrgan ha admès a tràmit aquesta tarda el projecte de llei orgànica que farà efectiva l'abdicació del rei i que serà aprovat pel Congrés la setmana que ve i posteriorment pel Senat, amb tota probabilitat el dia abans de la proclamació.

"Els primers dies de la segona setmana des d'avui està previst que el Senat aprovi la llei", ha dit el president de la mesa del Congrés, Jesús Posada, després de la junta de portaveus del Congrés.

Tot i això, Posada no s'ha volgut mullar amb una data definitiva i ha dit que és la casa reial qui, en última instància, ha de decidir una data concreta. Tinc "els plans oberts", ha matisat.

Amb la qualificació del projecte de llei que regula la successió s'inicia el tràmit parlamentari que culminarà amb la proclamació de Felip VI com a nou rei d'Espanya.

El projecte de llei comptarà amb més de 300 dels 350 vots del Congrés, i també tindrà, previsiblement, el suport de la gran majoria del Senat.

Està confirmat el suport del PP, el PSOE, UPyD, el Fòrum Astúries i UPN. Hi votaran en contra, que se sàpiga de moment, l'Esquerra Plural, ERC, Nova Canàries i el BNG. El PNB s'abstindrà i CiU encara no ha decidit la seva posició.

La norma, que ha aprovat aquest dimarts al migdia el consell de ministres reunit de forma extraordinària, constata en el seu primer apartat que Joan Carles I abdica la Corona d'Espanya i afirma que l'abdicació serà efectiva quan sigui publicada aquesta llei en el 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE).

La seva entrada en vigor, afirma el text, "determinarà, en conseqüència, que l'abdicació desplegui els seus efectes i que es produeixi la successió a la Corona d'Espanya de forma automàtica, seguint l'ordre previst a la Constitució".

En l'exposició de motius, es recorda que el rei va comunicar ahir al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, la seva "voluntat d'abdicar mitjançant el lliurament d'un escrit, signat en la seva presència". I la llei reprodueix a continuació el missatge que el rei va dirigir ahir als espanyols.

stats