Política 09/05/2015

El primer debat del 24-M a Barcelona se centra en la ciutat i esquiva el procés

Els candidats de CiU, PSC, PP, ERC i Barcelona en Comú protagonitzen un debat accidentat i marcat per les problemàtiques socials

Dani Sánchez Ugart
6 min

BarcelonaPrimer debat electoral a Barcelona de les municipals del 24 de maig. Els candidats de CiU, PSC, PP, ERC i Barcelona en Comú a l'alcaldia de Barcelona han participat aquest divendres en el debat de BTV i la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). La llei electoral ha deixat fora els candidats de la CUP i Ciutadans, que obtindrien representació segons les enquestes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El debat, que ha estat precedit per incidents, ha estat interromput de manera inesperada mentre els candidats responien a les preguntes sobre medi ambient. BTV ha confirmat que ha sigut un tall de generador intencionat. "Tot apunta que ha estat una acció volguda", ha explicat el conductor del debat, Francesc Centelles, un cop s'ha reprès, al cap d'uns minuts.

També hi ha hagut incidents durant el debat, quan alguns veïns han cridat "lladre" quan l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha citat Núñez. Alguns assistents han mostrat pancartes contra el Pla del Rec Comtal.

Fora dels incidents, el debat, en què les preguntes les han formulat els veïns, ha transcorregut amb normalitat, amb la majoria dels candidats evitant el cos a cos amb la candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, i recriminant l'obra de govern de Trias. Colau tenia una audiència favorable, i moltes de les preguntes han vingut de representants de la lluita veïnal vinculats a l'esquerra alternativa. El candidat del PP, Alberto Fernández Díaz, ha estat el més combatiu. Colau i Alfred Bosch (ERC), d'una banda, i Trias i Fernández, de l'altra, s'han mostrat pròxims en diferents aspectes.

Desigualtat

Els candidats han arrencat el debat parlant de les mesures sobre la pobresa, problema contra el qual el candidat de CiU i alcalde de la ciutat, Xavier Trias, ha apostat per crear activitat econòmica, fer habitatge públic i impulsar l'educació, fent que no recaiguin les inversions en els barris més rics. Trias ha tret pit pel que fa a la disminució en el ritme d'augment de la pobresa durant el seu mandat, però la candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, li ha recriminat que és "responsable d'haver augmentat les causes de desigualtat".

Trias l'ha acusat aleshores de "faltar a la veritat", mentre que Jaume Collboni, el candidat del PSC, actual segona força al consistori, en la mateixa línia que la favorita a l'enquesta del CIS, ha afirmat que el govern de CiU governa "per al centre" i s'oblida dels barris.

El candidat d'ERC, Alfred Bosch, per la seva banda, ha demanat als candidats que "no mirin al passat" i que es dediquin "a buscar solucions als grans problemes", un missatge similar al que ha transmès el candidat del PP, Alberto Fernández Díaz, que tot i així ha afirmat que no comparteix l'alt superàvit de les finances públiques, en una època de penúries econòmiques.

Debat nacional

El debat nacional també ha entrat en el debat, tot i que de manera discreta i a les acaballes. Bosch ha demanat que es voti en clau de país perquè la capitalitat és important per aconseguir ingressos que desencallin inversions pendents. El candidat republicà ha respost això a una pregunta de Twitter, a la qual no han hagut de respondre la resta de candidats.

'Ciutat morta' i el setge al Parlament

En el debat hi ha intervingut també el president de la FAVB, Lluís Rabell, que ha recordat els detinguts per desordres durant la vaga general i el setge al Parlament, i la poeta Patrícia Heras, protagonista del documental 'Ciutat morta' i que es va suïcidar després d'entrar a la presó de manera injusta. Rabell ha preguntat als alcaldables què farien en relació a aquests casos (en alguns dels quals l'Ajuntament està personat com a acusació). Collboni ha dit que l'Ajuntament ha de personar-se en altres casos, com el del casal Tramuntana. Posteriorment, el candidat del PP ha acusat el socialista de "fugir d'estudi" i ha dit que defensa "la justícia" i respecta les seves decisions.

Colau ha respost que Barcelona ha de ser "líder en la defensa dels drets humans i els drets civils" i ha afirmat que és "incomprensible" que l'Ajuntament es personi com a acusació en aquests casos i no en altres com els del Palau de la Música. Colau ha dit que "no només hi ha una ciutat morta, però també hi ha una ciutat morta" i ha transmès el seu suport a la família del policia ferit i també a la de Patrícia Heras. Bosch ha dit que Barcelona podria ser "la ciutat més justa de la Mediterrània" i ha apostat per fer "reformes a la Guàrdia Urbana".

Trias, per la seva banda, ha demanat "respecte absolut per les sentències", però ha dit que en els actes que "generen problemàtica s'ha d'actuar". I ha demanat una condemna rotunda de la violència "sigui de qui sigui". L'alcalde ha marcat distància amb els casos de 'Ciutat morta' però ha lamentat que "no és condemni la violència que va acabar amb un policia tetraplègic". Fernández Díaz, per la seva banda, ha recordat que "els contenidors no es cremen per obra de l'Esperit Sant". "Algú els crema, i se l'haurà de condemnar amb proves".

Mobilitat i medi ambient

Sobre transport, Fernández Díaz, que ha obert el bloc, ha afirmat que no és favorable a restringir el cotxe per la ciutat, però sí a fer campanyes de promoció del transport públic. Colau, per la seva banda, ha considerat que la contaminació és "el primer problema ambiental de la ciutat" i ha dit que cal atacar la principal causa, que és l'ús del vehicle privat: racionalitzant-lo i creant zones on no puguin accedir els vehicles més contaminants, una proposta a la qual també s'ha sumat el candidat d'ERC.

Trias ha defensat que el que cal fer és apostar pel cotxe elèctric i pacificar el trànsit i ha considerat que "el futur dels problemes de mobilitat no és de contaminació sinó de congestió". Ha afegit que cal "primar el vianant".

Tots els candidats s'han mostrat favorables a acabar la construcció de la línia 9, mentre que hi ha hagut disparitat d'opinions sobre si és adequat que el tramvia recorri la Diagonal.

Turisme

Colau ha obert el bloc sobre turisme i ha considerat que cal "ordenar-lo", ha criticat els "processos especulatius" com el "'pelotazo' del Deutsche Bank" i ha apostat per "aturar-los". També ha considerat que cal una moratòria d'allotjaments. Bosch, per la seva banda, ha demanat que es resolguin els problemes de convivència en el turisme i s'ha mostrat favorable a una moratòria d'allotjaments turístics al "cor" de la ciutat, però fent possible la construcció de nous equipament a altres barris. Trias, en una altra línia, ha recordat que el turisme és el 12% del PIB i genera 120.000 llocs de treball, però ha coincidit amb Colau que cal "posar ordre" al turisme, amb la moratòria dels pisos turístics. Fernández, finalment, ha demanat que es posi fre a la proliferació "d'albergs pastera" a la ciutat.

Desnonaments

El candidat d'ERC, Alfred Bosch, ha defensat que no hi ha d'haver "ni un desnonament a la ciutat" i ha considerat que s'ha de resoldre un "problema de fons", que és l'escassetat d'habitatge social, que és només un 3%. Per això ha apostat per promoure per rehabilitació i "mesures coercitives si cal". Trias ha afirmat que és "una vergonya" la falta d'accés a l'habitatge i ha assegurat que cal "donar resposta als desnonaments" fent "prevenció" i també fent un parc d'habitatge de lloguer, i ha xifrat en 6.000 pisos les necessitats de lloguer social a la capital catalana. Collboni, per la seva banda, ha considerat que en matèria de lloguer social "no es va fer prou" i ha plantejat que cal establir una renda d'emancipació i cal rehabilitar 80.000 habitatges a la ciutat per dignificar alguns barris.

Colau, amb experiència en aquest àmbit, ha acusat els polítics de ser culpables dels desnonaments per la bombolla immobiliària i les lleis que permetien els desnonaments exprés. "Les administracions sempre donen excuses i la ciutadania sense recursos ho fa", ha dit l'exportaveu de la PAH, que ha afegit que a la ciutat ja hi ha habitatges buits i que cal que "compleixin una funció social". Per això ha apostat per exigir a les entitats propietàries dels pisos que els cedeixin.

Igualtat

Sobre la regulació de la prostitució, el candidat de CiU ha apostat pel model nòrdic, de penalitzar l'activitat, igual que el candidat del PSC i el del PP. Colau ha denunciat la "hipocresia" que hi ha sobre el tema, i ha demanat combatre la prostitució forçada, però donar protecció a les dones que l'exerceixen de manera voluntària, tenint en l'eix central els drets de les dones, però sense "criminalitzar el col·lectiu", una línia semblant en la qual s'ha mostrat el candidat d'ERC.

stats