Política 01/09/2020

El debat de política general al Parlament serà finalment el 16 i el 18 de setembre

Torra es dirigirà a la cambra un dia abans de la vista del Tribunal Suprem

Quim Bertomeu
3 min
Catalunya enfila una de les seves tardors més incertes

BarcelonaCanvi de plans. El debat de política general del Parlament, que en principi havia de començar el dimarts 22 de setembre, ho farà, finalment, el dimecres 16. No és una data qualsevol. És el dia abans que el Tribunal Suprem (TS) celebri la vista sobre la inhabilitació del president de la Generalitat. Així, Torra compareixerà davant del ple de la cambra i l'endemà viatjarà a Madrid per assistir a la vista –no hi està obligat, però ell mateix va anunciar que hi volia ser.

El canvi de data s'ha fet a petició del mateix Torra, segons han explicat fonts de JxCat, i s'ha aprovat aquest dimarts en una reunió de la junta de portaveus. La representant del Govern que ha assistit a la junta ha demanat el canvi de data argumentant que el dia 23 de setembre el president ha de tornar a declarar davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel segon cas de desobediència que l'afecta. Per tant, preferia que el debat fos la setmana abans. Com ja és habitual a la cambra catalana, no ha sigut una decisió exempta de polèmica. Cs ha protestat perquè considera que el canvi està "vinculat al calendari personal del president". És a dir, que el beneficiava parlar abans d'anar al Suprem i no després.

La tardor política a Catalunya és plena d'incerteses, però de mica en mica va tenint un guió definit sobre els dies clau. L'11 serà la Diada, el 16 Torra parlarà davant del ple, el 17 serà la vista del Suprem i l'endemà, el 18, el Parlament votarà les propostes de resolució del debat de política general. Unes propostes que els partits independentistes podran utilitzar per expressar el seu suport al president. Caldrà veure si, a part d'expressar aquest suport, tornen a provocar un incendi dins del mateix independentisme, com va passar al mes d'agost després del ple sobre la monarquia.

L'avançament del debat de política general i la seva coincidència amb la vista sobre Torra al Suprem alimenta una de les hipòtesi que hi havia sobre la data de les eleccions, ja que diverses fonts apuntaven a la possibilitat que el president aprofités aquests dos esdeveniments per convocar els comicis per al 15 de novembre. Torra, però, guarda en secret les seves intencions i deixa totes les possibilitats obertes.

El primer ple serà el 9 i el 10

Normalment el primer ple de cada nou curs polític és el debat de política general. Aquesta vegada, però, no serà així. La junta de portaveus ha situat el primer ple després de l'estiu per al 9 i 10 de setembre. Servirà per aprovar dos decrets més del Govern per fer front al covid. Tot i això, el punt d'atenció recaurà sobre la llei per regular els lloguers que impulsen ERC, els comuns, la CUP i JxCat. Una llei que ha provocat rebombori intern a JxCat, fins al punt que el mateix president Torra es va desmarcar de les esmenes que havia presentat el seu partit per modificar el text de la llei original.

40è aniversari

Abans que la política catalana agafi velocitat de creuer a partir de la Diada, el Parlament ha anunciat avui que el 7 de setembre celebrarà un acte institucional amb exdiputats per commemorar el 40è aniversari de la restitució de la cambra després del franquisme. S'hauria d'haver fet a la primavera, però la pandèmia, com amb tantes altres coses, ho va impedir. Ara s'ha decidit recuperar la commemoració parcialment i amb un acte en format més "reduït" del que s'havia previst inicialment.

stats