DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Política 16/09/2014

CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP acorden tirar endavant el 9-N "amb totes les garanties democràtiques possibles"

Així consta a la proposta de resolució que aprovaran els partits durant el debat de política general, que inclou explícitament les preguntes acordades el passat 12 de desembre

Oriol March
2 min

Barcelona"Amb les garanties democràtiques i de participació possibles". Així s'ha de tirar endavant la consulta del 9-N, segons han pactat en una proposta de resolució CiU, ERC, ICV-EUiA, segons han confirmat a l'ARA fonts parlamentàries. Aquesta proposta, que s'ha acabat de perfilar al llarg de tota la tarda als passadissos del Parlament, s'aprovarà demà al debat de política general. D'aquesta manera, els grups sobiranistes que ja van pactar data i pregunta de la consulta mantenen la unitat després de dies de polèmica al voltant de la celebració del referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La resolució inclou explícitament les preguntes pactades el passat 12 de desembre i insta a fer la convocatòria dins la legalitat. Consta d'un preàmbul i de només dos punts executius. En la part expositiva es vol deixar clar, segons el text al qual ha tingut accés l'ARA, que el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) "ha dictaminat que totes els articles de la llei de consultes s'ajusten plenament a la Constitució i a l'Estatut". També es fa referència a la mobilització de la V de l'Onze de Setembre i es fa notar una "àmplia adhesió de la societat civil i dels agents socials i econòmics a l'entorn del Pacte Nacional pel Dret a Decidir".

A la proposta de resolució només hi ha una referència implícita al pla B, és a dir, a què fer quan l'Estat veti la consulta. "El Parlament insta el president de la Generalitat a consultar el ple quan les circumstàncies del procés democràtic per decidir el futur polític de Catalunya ho requereixin", sosté el document, que acaba demanant al Govern: "Prendre totes les resolucions oportunes i a destinar tots els recursos i mitjans tècnics i humans necessaris perquè la consulta es dugui a terme amb totes les garanties democràtiques i de participació possibles".

El PSC, per la seva banda, ha presentat una proposta de resolució en la qual reitera el seu suport al document base del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Amb tot, insta el Govern a dialogar amb l'executiu espanyol per arribar a un acord per celebrar la consulta. Els socialistes consideren, a més, que és necessari que s'obri una "nova etapa" per a Catalunya i Espanya encarada a una transformació federal de l'Estat.

stats