Política 30/08/2017

Podem decideix avui si accepta la norma

La confluència reunirà el consell ciutadà per decidir el sentit del vot dels seus tres diputats

Aleix Moldes
2 min
El líder de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachin.

BarcelonaEls grups independentistes han decidit guardar encara uns dies en secret la data d’aprovació de la llei del referèndum. L’oposició, però, treballa amb la hipòtesi que JxSí i la CUP la inclouran dimecres que ve al ple. El PP, el PSC i Cs ja han anunciat que no participaran en la votació, però CSQP encara no ha pres una decisió definitiva. Podem, un dels membres de la confluència, reuneix avui el consell ciutadà per decidir el sentit del vot dels seus tres diputats, després que el secretari general de la formació lila, Albano Dante Fachin, avancés fa uns dies que no descarten votar diferent de la resta de CSQP. “Les posicions de Rabell i Coscubiela en el debat de la llei del referèndum no són les mateixes que pugui tenir jo mateix, Joan Giner o Joan Josep Nuet”, explicava recentment en una entrevista a l’ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Podem no descarta fins i tot votar-hi a favor. De fet, ahir Joan Giner va defensar el vot afirmatiu en coherència amb la posició de les bases del partit, que en una consulta interna van decidir participar en l’1-O i cridar a la mobilització no com un referèndum però sí com un acte de protesta vers el bloqueig de l’Estat. Ara bé, va demanar a JxSí i la CUP que obrin un període d’esmenes per arribar a punts d’acord en el desenvolupament de la llei. Una qüestió que ahir va acceptar la diputada de la CUP Mireia Boya, tot i que fonts de la majoria sobiranista remarquen que aquest període d’esmenes hauria de ser informal, ja que la llei encara no ha sigut admesa a tràmit per la mesa (per voluntat de la majoria independentista).

L’altra diputada de Podem, Àngels Martínez Castells, ja va discrepar votant a favor de l’esmena que la CUP va incorporar als pressupostos per garantir les partides necessàries per a un referèndum unilateral. Aquell fet va crear una gran polèmica dins del grup parlamentari. Una més de les que ha viscut durant els dos anys de legislatura.

En declaracions a RAC1, el portaveu parlamentari de CSQP, Joan Coscubiela, es va mostrar caut a l’hora de valorar la posició del seu grup vers les dues lleis de desconnexió (la del referèndum i la de transitorietat jurídica). Segons ell, un cop hagi decidit Podem es podrà afrontar el debat internament. Ara bé, Coscubiela va deixar clar que no té sentit posicionar-se sobre una llei “que encara no existeix”, perquè no s’està tramitant al Parlament.

Els comuns decidiran el 9-S

Coscubiela tampoc és partidari de mobilitzar-se l’1 d’octubre. Segons ell, el Govern comptarà tots els votants per igual per legitimar el seu full de ruta i no diferenciarà entre els que considerin l’1-O un referèndum i els que creguin que es tracta d’una mobilització més.

Els comuns, en canvi, sí que participaran en la votació, malgrat que encara no han decidit si donaran suport a la llei. La coordinadora de Catalunya en Comú prendrà la decisió el 9 de setembre (inicialment havia de ser el dia 16) i les bases del partit hauran de ratificar-la entre el 12 i el 14 de setembre.

stats