Política 07/03/2016

El rei decideix no obrir una nova ronda de consultes per formar govern

Felip VI li transmet la decisió a Patxi López. Vol donar més temps als partits per teixir aliances

Dani Sánchez Ugart
2 min
El rei Felip VI i Patxi López / EFE

MadridEl rei Felip VI ha decidit no obrir de moment una nova ronda de consultes amb els líders dels partits per nomenar un nou candidat a la investidura per a la presidència del govern espanyol, després del fracàs de la de Pedro Sánchez, la setmana passada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El monarca s'ha reunit amb el president del Congrés, Patxi López, a la Zarzuela i li ha transmès aquesta decisió per donar temps a les formacions polítiques a seguir negociant noves majories, segons ha informat la casa reial en un comunicat aquest mateix dilluns.

Tot i que el rei no nomeni candidat, el compte enrere cap a la convocatòria automàtica de noves eleccions segueix en marxa. Ara serà el torn dels partits de prendre la iniciativa i intentar teixir aliances que sumin prou vots al Congrés per investir un president. L'enrocament dels diversos partits, però, semblen allunyar aquesta possibilitat, i per això el rei ha decidit no fer cap pas fins que no s'aclareixin les postures, com estava previst.

Tots els líders dels partits han fet aparicions públiques aquest dilluns en les quals han constatat l'allunyament de posicionaments. El primer a parlar ha estat el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, que, en una entrevista a la Cope ha descartat facilitar el govern de Pedro Sánchez amb Ciutadans, perquè seria entre una "broma" i un "frau". Mentrestant, a Ferraz, el candidat socialista s'ha reivindicat com el que té més suports "131 davant de 123", i ha mirat més Podem que el PP per demanar-los que el "deixin governar".

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, per la seva banda, ha mirat tant PP com Podem, "els dos extrems de la cambra", ha dit, per demanar-los que facilitin la investidura, i ha reiterat que el seu matrimoni amb el PSOE és fort i que negociaran junts en les pròximes setmanes.

I és precisament aquesta unió el que fa difícil que els partits d'esquerres, encapçalats per Podem, votin la candidatura de Sánchez. El trencaclosques, doncs, sembla ara mateix impossible de resoldre, i això ha incentivat la inacció del rei, comunicada al president del Congrés.

stats