Política 31/10/2013

Ortega, al govern espanyol: “Diàleg no vol dir renunciar a res”

La vicepresidenta, de visita institucional al Quebec, convida la primera ministra a participar en la Comissió del Dret a Decidir

Acn
2 min

Ciutat de QuebecLa vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, s'ha reunit aquest dijous amb la primera ministra del Quebec, Pauline Marois, i l'ha convidat a participar en la Comissió del Dret a Decidir. La vicepresidenta ha advertit al govern espanyol que "el diàleg és bo i positiu", però que "diàleg no vol dir renunciar a res". "El diàleg hi ha de ser, però mentrestant nosaltres hem d'anar avançant", ha argumentat posant com a exemple la seva visita al Quebec.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després d'una mitja hora al despatx de la primera ministra del Quebec, la vicepresidenta Ortega ha confirmat la invitació formal del Parlament de Catalunya a la cap de govern per formar part de la Comissió del Dret a Decidir. Sense resposta formal, Ortega ha dit que Marois està "interessada" a venir a Catalunya amb l'objectiu d'explicar "de quina manera es va viure el procés al Quebec, de quina manera hi va participar la gent i de quina manera han anat acatant les decisions".

L'objectiu central de la visita d'Ortega al país és, però, conèixer de primera mà els sistemes de vot a distància que el Quebec ha posat en pràctica en diverses conteses electorals i que la vicepresidenta observarà en directe el pròxim diumenge amb motiu de les eleccions municipals.

Després de visitar les dependències de l'Assemblea Nacional, Ortega ha estat presentada al president de la cambra i a tots els diputats i ha assistit com a convidada a la sessió plenària de la comissió de Sanitat i Serveis Socials que hi tenia lloc. Després de la trobada personal amb Pauline Marois, la vicepresidenta ha destacat que "al Quebec no es qüestiona el dret a decidir ni el seu exercici, perquè ja ho han fet i, per tant, es veu amb una normalitat absoluta". No obstant això, també ha dit que Marois "ha posat de manifest alguns elements que contrasten i que estan en conflicte amb l'estat federal, molt semblant al que sovint ens passa a nosaltres".

Diàleg

"El que hi ha sobre la taula és el compromís de fer la consulta el 2014, el compromís, a més, del president de fer pública la data i la pregunta abans que acabi l'any", ha dit Ortega, que ha remarcat, en al·lusió a un hipotètic acostament entre els dos governs anunciat des de determinats mitjans de comunicació, que "el diàleg és bo i molt positiu, però diàleg no vol dir renunciar a res". Ortega ha recomanat al govern espanyol que miri cap al Canadà i el Regne Unit i, sobretot que "miri Catalunya amb uns ulls diferents i deixi exercir aquest dret que tenim com a poble".

Ortega ha recordat l'ajustada derrota del sí al referèndum del 1995 i ha assegurat que el Quebec mira Catalunya "amb certa admiració perquè a nosaltres ens preocupa molt eixamplar aquesta majoria i fer una consulta que tingui un resultat positiu". El govern del Quebec, en minoria a la cambra legislativa, està cercant "ampliar majories per tornar a plantejar en el futur una nova consulta".

stats