29/07/2016

El PDC decidirà dilluns sobre la querella contra Fernández Díaz

2 min

La direcció executiva del Partit Demòcrata Català analitzarà dilluns, dia 1 d’agost, la querella criminal contra el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i l’exdirector de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, després que l’ARA donés a conèixer el text íntegre del document. Fonts consultades assenyalen que la querella es presentarà amb tota probabilitat al setembre per les vacances dels tribunals durant el mes d’agost. Francesc Homs s’ha desmarcat de la decisió d’ajornar la presentació de la querella criminal en les últimes dues setmanes. “Ni he congelat res ni depèn de mi”, va declarar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quan se li va preguntar per què la querella per delictes de revelació de secrets, prevaricació i malversació de cabals públics -plantejada arran de les gravacions revelades pel diari Público, que van donar lloc al Fernandezgate- no s’ha presentat davant la sala segona del Tribunal Suprem, va assenyalar que ho ignorava. “Jo creia que ja s’havia presentat”, va apuntar.

Tot i això, la informació que aquest diari ha pogut confirmar és que aquesta querella, en nom de CDC i de Xavier Trias, que va ser objecte d’una de les operacions descrites en les converses de Fernández Díaz i De Alfonso -les del 2 i el 16 d’octubre del 2014, sobre la filtració d’un compte fals a Suïssa-, es va acabar d’elaborar i s’hi va posar data del dilluns 18 de juliol. Llavors ja havia passat un mes des de l’esclat de l’escàndol.

Llegeix aquí la querella íntegraLa querella s’havia de presentar a la seu del Tribunal Suprem, a Madrid, el dimarts 19 de juliol. Segons les fonts consultades, es va resoldre ajornar-ho un dia, fins al dimecres 20. A partir d’aquesta postergació, es va preparar la presentació de la querella per a l’endemà, el dijous 21. Però llavors, assenyalen les fonts coneixedores del procés, la decisió va començar a ser postergada cada dia. Tots els preparatius estaven en peu. Però el dia s’endarreria.

Durant aquestes dues setmanes, precisament, van tenir lloc les negociacions per nomenar la presidenta del Congrés i de la mesa i la polèmica sobre el grup propi del PDC. Tenint en compte que aquesta setmana s’ha produït la ronda de consultes del rei de cara a la investidura i que s’acostava l’agost, un període en què els tribunals fan un descans, fonts solvents van assegurar a l’ARA que Homs va suggerir ajornar una vegada més la querella i ficar-la a la nevera. Homs ho nega, però la veritat és que l’executiva del PDC analitzarà la querella després que la fes pública l’ARA. Si es descongela al setembre, serà gairebé tres mesos després de l’esclat de l’escàndol, un retard que li haurà fet perdre tot l’impacte polític.

stats