CORRUPCIÓ
Política 25/02/2013

La declaració de Bárcenas posa en alerta Rajoy

L'extresorer del PP explica avui al jutge l'origen dels 22 milions que tenia a Suïssa

Joan Faus
3 min
L'extresorer del PP Luis Bárcenas després de declarar el passat dia 6 a la Fiscalia Anticorrupció pel cas dels sobresous.

MadridAlerta màxima al Palau de la Moncloa i a la seu del PP al carrer Génova per la declaració de Luis Bárcenas avui davant el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, que investiga el cas Gürtel. Cinc setmanes després que es destapessin els comptes, l'extresorer del partit haurà d'explicar l'origen dels fins a 22 milions d'euros que va arribar a tenir a Suïssa fa pocs anys. La polèmica Bárcenas torna a la primera línia política i mediàtica després de l'ofensiva del govern de Mariano Rajoy i del PP per intentar frenar-ne els efectes corrosius.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'estratègia judicial de l'exsenador dels conservadors és una veritable incògnita i això és el que més inquieta l'entorn de Rajoy. Bárcenas (guardià dels secrets de les finances de la formació durant 30 anys) addueix que els milions que va acumular, sense declarar a Hisenda, en el compte del Dresdner Bank suís els va obtenir amb l'adquisició d'obres d'art i negocis immobiliaris, però la policia considera que aquesta versió no s'aguanta per enlloc.

Segons la comissió rogatòria que les autoritats helvètiques van enviar a Ruz, l'extresorer del PP tenia a Suïssa a finals del 2005 un total de 14,8 milions a nom d'una fundació panamenya. Una xifra que va augmentar a 19,7 el 2006, a 22,1 el 2007 i que després va reduir a 13,6 el 2008 i a 11,8 el 2009. D'aquesta quantitat, prop de deu milions els va regularitzar l'any passat amb Hisenda acollint-se a través d'una societat a l'amnistia fiscal aprovada per l'executiu de Rajoy. Un blanqueig que finalment l'Agència Tributària ha aconseguit frenar al·legant que Bárcenas, que va voler ocultar la seva identitat a través d'una empresa pantalla, no podia optar-hi perquè està imputat en la trama Gürtel. La sospita, però, que el procés d'amnistia no s'hauria paralitzat si no s'haguessin descobert els milions a Suïssa, juntament amb el fet que altres imputats de Gürtel també s'hi acollissin, ha col·locat Cristóbal Montoro a l'ull de l'huracà de l'oposició. De fet, el ministre d'Hisenda viurà aquesta setmana el tràngol de veure com el Congrés de Diputats vota la seva reprovació, que el PP evitarà amb la majoria.

Vinculació amb els sobresous?

La veritable clau de la investigació dels comptes suïssos de Bárcenas recaurà en la capacitat de la justícia d'estirar el fil de la procedència dels milions ocults. Només d'aquesta manera podrà arribar a esbrinar si tenen alguna relació amb la suposada comptabilitat en negre del PP que hauria gestionat l'extresorer. Segons les presumptes còpies manuscrites d'aquesta caixa B publicades al diari El País , el partit hauria pagat durant anys sobresous en negre als seus dirigents -Rajoy hauria cobrat 25.000 euros anuals durant onze anys-, procedents de donacions d'empreses que haurien fet ingressos per sobre de la llei.

De moment, el jutge Ruz manté separades les dues carpetes -la de la presumpta caixa B al PP i la del compte suís-, però la declaració de Bárcenas d'avui podria alterar aquest escenari, cosa que reobriria la caixa dels trons a la seu de Génova. Tot dependrà de la versió que doni l'extresorer i si en desvincula del tot el PP. Fa unes setmanes va afirmar a 13 TV que aquells diners eren "personals" i que no tenien cap relació amb un suposat finançament irregular del partit, però un dels seus advocats va explicar després que al compte hi havia diners de negocis amb "companys i amics". A més, un informe policial va revelar dijous que Bárcenas va declarar davant d'un notari el 14 de desembre (un mes abans de saber-se oficialment l'existència dels diners a Suïssa) que va ser responsable -juntament amb el seu predecessor, Álvaro Lapuerta-, del 1994 al 2009, del control dels "donatius" al PP i dels "perceptors dels fons". Una estranya maniobra que obre la porta a tot tipus d'especulacions, com que volia protegir-se del PP en cas que, com ha acabat passant, la justícia l'enxampés pel seu frau. I, per acabar-ho d'arrodonir, un altre document policial considera que l'exsenador va forçar la seva lletra, per dissimular-la, en la prova cal·ligràfica que li van fer fa tres setmanes a la Fiscalia Anticorrupció, en què va negar l'existència dels sobresous.

Més pressió cap a Rajoy i el PP

Aquestes noves revelacions redoblen la pressió cap a Rajoy, que havia aconseguit aïllar durant uns dies l'escàndol i descol·locar el PSOE amb l'anunci d'un enduriment de les penes contra la corrupció i més transparència. No obstant, es resisteix a mencionar el nom de Bárcenas i a querellar-s'hi. La incògnita és si ho fa per fidelitat -va defensar-lo quan ja estava imputat- o per por, víctima d'un xantatge que fa uns anys ja va haver de negar.

stats