DRET A DECIDIR
Política 22/01/2013

La declaració de sobirania ja fa via al Parlament

CiU, ERC i ICV registren un text conjunt que reconeix el "caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà" del poble de Catalunya

M.colomer
1 min
La cúpula socialista allunya el pacte a cinc

BarcelonaCiU, ERC i ICV-EUiA han registrat aquest dimarts a les 10 del matí, al límit del termini fixat, el text de la declaració de sobirania que debatrà i sotmetrà a votació aquest dimecres el Parlament en el que ha de ser el tret de sortida formal al procés d'autodeterminació de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'elaboració del text, que declara que el poble de Catalunya, per "raons de legitimitat democràtica", té "caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà", hi ha participat també la CUP. El partit de l'esquerra independentista, però, no el signa perquè manté discrepàncies en alguns elements, com les referències a la Unió Europea o que el text no reculli en l'articulat el reconeixement del dret a decidir dels Països Catalans, malgrat que el preàmbul sí que es refereix als lligams lingüístics, culturals i històrics amb el País Valencià, les Illes i la Catalunya Nord.

Malgrat els esforços negociadors dels últims dies per sumar-hi el PSC, els socialistes se n'han desmarcat i han anunciat que esmenaran la declaració, que consideren que va massa lluny i no respecta el marc legal.

Tots els marcs legals

Aquest dimarts al matí presentarà una esmena a la declaració amb l'objectiu que es limiti a defensar el dret a decidir dins el marc legal espanyol vigent. El text registrat per CiU, ERC i ICV-EUiA es refereix a la necessitat que s'utilitzin "tots els marcs legals" per fer la consulta, ja sigui l'espanyol, el català o l'internacional. El PSC, immers en una crisi interna pel posicionament de la cúpula entorn al dret a decidir, vol esgotar fins just abans del ple d'aquest dimecres el període de negociació d'esmenes.

stats