Política 23/01/2013

“Una declaració bàsicament simbòlica”

De Malàisia al Quebec, mitjans d'arreu del món es fan ressò de la declaració de sobirania aprovada aquest dimecres pel Parlament. Tot i considerar-la simbòlica, destaquen que aplana el camí cap al referèndum

Ara
2 min
Captura del 'Guardian Online'

BarcelonaLa històrica manifestació de l'11 de setembre va fer que l'atenció de mitjans de comunicació d'arreu del món es fixés en Catalunya com no ho havia fet mai fins aleshores. Les eleccions al Parlament i la tensió entre els governs català i espanyol han merescut cròniques i reportatges a diaris i televisions. Aquest interès ha fet que, minuts després que el Parlament aprovés la declaració de sobirania, mitjans de comunicació 'online' de tots els continents es fessin ressò de la notícia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El Parlament català prepara el camí per a la independència" és el titular del 'The Guardian', un dels mitjans digitals més populars del món. En el text, de l'agència Associated Press, es destaca que la declaració és "bàsicament simbòlica" però que té el potencial per provocar un enfrontament amb Madrid. Segons el diari, els catalans "estan dividits a parts iguals sobre la independència, però una majoria s'hi oposa si aquesta comporta abandonar la UE". "El Parlament català aprova una declaració de sobirania simbòlica. Referèndum previst" és el titular del 'Washington Post', que fa servir la mateixa nota d'agència.

'The Star Online', un diari de Malàisia, destaca que "Els legisladors catalans aproven una resolució sobre la sobirania". Fent servir un text de l'agència Reuters, el diari explica que la declaració suposa l'inici d'un "viatge incert cap al referèndum d'independència". La mateixa nota d'agència és feta servir pel portuguès 'Diario de Notícias', que titula "El Parlament de Catalunya aprova una declaració de sobirania".

El francès 'L'Express' titula "Catalunya, el renaixement d'una nació", i destaca que la declaració aprovada és "històrica" i que ha estat proclamada de forma "solemne". La crònica acaba preguntant si Espanya "es pot permetre el luxe d'una crisi institucional i d'una guerra de secessió". Des del Quebec, on el procés sobiranista català se segueix amb especial atenció, 'Le Devoir' assegura que "Catalunya fa un pas més cap a la independència".

Des d'Alemanya, 'Spiegel' destaca que "El Parlament català vol promoure la secessió" i afirma que la declaració aprovada aquest dimecres "prepara el camí" cap a la independència.

stats