Política 14/01/2013

CiU i ERC reforcen els conceptes de sobirania i dret a decidir en detriment de l'estat propi a la resolució

Les dues formacions fan gestos per sumar PSC i ICV-EUiA a la declaració de sobirania però mantenen l'objectiu de votar-la el dia 23

Ara
2 min
Lluís Salvadó, Marta Rovira, Jordi Turull i Marta Llorens, portaveus i portaveus adjunts d'ERC i CiU al Parlament, s'han reunit aquesta tarda. / ACN

BarcelonaCiU i ERC han acordat introduir modificacions en la declaració de sobirania que registraran al Parlament aquest dimarts per intentar sumar socialistes catalans i ICV-EUiA a l'acord, segons han explicat després de trobar-se aquesta tarda al Parlament en la reunió setmanal de seguiment del pacte d'estabilitat. Han conclòs que cal fer gestos per recollir més sensibilitats, tal com demanen PSC i ecosocialistes, i això passarà per reforçar els conceptes de sobirania i dret a decidir. Caldrà veure llavors què passa amb la vinculació amb l'estat propi. CiU i ERC han tingut contactes amb els partits favorables al dret a decidir i continuaran la negociació per aconseguir els màxims suports.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text pactat per CiU i ERC i que es va donar a conèixer la setmana passada declara la "sobirania democràtica del poble de Catalunya com a subjecte polític i jurídic, iniciant el procés per fer efectiu el dret a decidir com a plasmació del dret a l'autodeterminació dels pobles, i fer efectiva la voluntat de constituir Catalunya en un nou Estat europeu". Després que ERC obrís la porta a modular la declaració i que UDC apostés per recollir totes les sensibilitats, CiU i els republicans s'han trobat aquesta tarda al Parlament i han acordat modificar el text per acostar-se a PSC i ICV-EUiA. De fet, ambdós grups han lamentat que es filtrés el text abans de poder-lo negociar amb la resta de grups.

Segons han explicat fonts d'ambdues formacions, els canvis que realitzaran CiU i ERC respondran a les demandes de PSC i ICV, que es queixaven que la proposta vinculés la convocatòria d'un referèndum amb la construcció d'un estat propi. Això significa que es reforçaran els conceptes de sobirania i dret a decidir, però falta per veure què passa amb la qüestió de l'estat propi i si queda en segon pla, en condicional o desapareix.

Han assistit a la reunió, com la setmana passada, els portaveus i portaveus adjunts al Parlament de CiU i ERC, Jordi Turull, Marta Llorens, Marta Rovira i Lluís Salvadó.

El termini per presentar les propostes acaba dimarts abans de la reunió de la junta i la mesa del Parlament, que fixarà l'ordre del dia del ple del 23 de gener.

stats