Política 11/02/2019

La defensa dels presos polítics demana l'absolució a 24 hores perquè comenci el judici de l’1-O

Els advocats afirmen que el Suprem "no és competent ni imparcial"

Ara
2 min
La defensa dels presos polítics demana la absolució a 24 hores per que comenci el judici de l’1-O

MadridDavant d’un judici que consideren basat en un relat de violència “fals”, els defensors d'Oriol Junqueras, Romeva, Cuixart, Sànchez, Rull, Turull i Forcadell demanen la seva absolució 24 hores abans que comenci la causa. En una roda de premsa organitzada per Òmnium Cultural per a mitjans internacionals aquest dilluns a Madrid, els advocats Andreu van den Eynde, Olga Arderiu, Olivier Peter i Jordi Pina han argumentat que els fets que es jutjaran no es poden considerar “ni rebel·lió ni sedició”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les defenses han argumentat que es tracta d’un judici merament “polític” i han assegurat que el Tribunal Suprem, que els jutjarà, “no és ni competent ni imparcial”. "No es vol jutjar, es vol condemnar per raons polítiques", ha dit Olivier Peter, que ha sostingut que els fets que es jutgen "no són criminalitzables". "Hi hauria d'haver una absolució. Volem creure que encara tenim possibilitats abans d'anar a Estrasburg", ha explicat l'advocada de Carme Forcadell, Olga Arderiu.

Els advocats han reafirmat que el judici es basa en un relat insostenible, ja que el Congrés dels Diputats, ja el 2005, va despenalitzar l’organització de referèndums il·legals. "La nostra gran missió és poder dir que posar una papereta en una urna no pot ser un delicte de rebel·lió o de sedició", ha remarcat Pina. "Això no és rebel·lió ni ho serà mai", ha dit Van den Eynde. Els lletrats han asseverat que, amb aquesta macrocausa és la democràcia i la justícia espanyola la que quedarà “ressentida”. "Demà comença un judici a les urnes, un judici a la democràcia, i això fa que el grau de responsabilitat sigui superior” ha dit l’advocat de Sànchez.

La defensa ha declarat ser l'última interessada en dilatar el temps que duri el judici i ha mostrat el seu desig perquè es resolgui aviat. Això sí, s’ha queixat d’haver patit “acceleracions indegudes” que han vulnerat el dret de defensa, per la qual hauria necessitat més temps per preparar-la. És per això que Olga Arderiu ha denunciat vulneracions de drets durant el procés, amb la poca antelació amb què s'ha anunciat la data d'inici o amb la inadmissió de proves.

Durant la roda de premsa també s’ha parlat de la possibilitat que es convoquin eleccions el 14 d’abril. Davant d’aquesta opció,Van den Eynde ha dit que si durant les eleccions s’aturés el judici els encausats haurien de quedar en llibertat provisional. "No es pot mantenir algú en presó provisional perquè a tu et doni la gana de fer eleccions", ha reblat el lletrat, que ha demanat que es respectin els drets dels seus clients si es dona aquest escenari.

stats