2 min
Els nou candidats ahir al debat que va organitzar La Sexta.

Abans de començar el debat, en una eterna pausa publicitària, vam veure la Lola Flores dient allò d’“El acento es tu tesoro. No lo pierdas nunca. Manosea tus raíces ”. Però, sota el paraigua d’Atresmedia, quan el debat electoral se celebra en una televisió privada, l’accent es perd. La reivindicació lingüística de parlar en català desapareix automàticament sense polèmica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El decorat, menys glamurós, recordava el disseny del Club Super3. Es trobava a faltar el control del temps en pantalla i, per tant, la gestió dels minuts era menys transparent per a l’espectador. La negativa d’Illa al test d’antígens de TV3 va ser l’espurna que va encendre ràpidament el debat. Una vegada més, el socialista es va convertir en el protagonista més increpat. “Hemos pasado del todos contra Illa al contra Illa vale todo ”, es defensava ell.

Fer a sorts la ubicació dels candidats en els faristols és una injustícia que va beneficiar, sobretot, Vox. Ignacio Garriga va arribar a cridar als adversaris i va tenir més possibilitats de deixar-se anar amb atzagaiades de l’extrema dreta. La seva presència beneficiava un Alejandro Fernández empoderat que era l’únic candidat interessat en combatre’l. La CUP va deslliurar Dolors Sabater del patiment televisiu i aquesta vegada la va substituir per Laia Estrada. I un Carrizosa més excitat va recuperar el tradicional xou d’ensenyar rètols per crispar l’ambient.

Apassionat, però no apassionant

El debat de La Sexta va ser més agre i més a la desesperada, potser perquè ja se’ls acaba la campanya. “Apasionado sí. Apasionante no ”, va lamentar Laura Borràs. “¿Podemos hacer un debate que no produzca rechazo en la gente que está en casa? ¿Podemos? ”, va preguntar-se indignada Ana Pastor davant del galliner que se li va organitzar en unes quantes ocasions. La moderadora presumia al començar que el debat era “estilo La Sexta, inspirado en el formato anglosajón ”. És a dir, sense blocs i amb preguntes temàtiques. Un bon plantejament tot i que, al final, si fa no fa, les dinàmiques del joc i els problemes són més o menys els mateixos.

stats