Política 30/09/2013

El jutge del cas Bárcenas imputa l'arquitecte que va reformar la seu del PP per cobrar en negre

Els pèrits d'Hisenda han detectat que els comptes oficials del partit no quadren amb els de l'empresa que va fer les obres, i l'implicat surt a la llibreta de l'extresorer dels populars

Efe
2 min
Seu PP

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha imputat l'arquitecte que va reformar la seu del PP, Gonzalo Urquijo, perquè podria haver cobrat part d'aquestes obres en diner negre com a responsable de l'empresa Unifica Serveis Integrals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El jutge ha pres aquesta decisió després d'analitzar els últims informes aportats per pèrits d'Hisenda, en què s'analitzen sortides de diners reflectides l'any 2008 en els apunts manuscrits de l'extresorer del PP Luis Bárcenas com a part de la suposada comptabilitat B del partit. Les anotacions es van fer a nom de "Gonz. Urquijo", "Gonzalo (Arquitecte)" i "GU" per un total de 888.000 euros.

En l'informe, els pèrits afirmen que "amb les dades existents s'ha considerat que els apunts poden correspondre a una mena de registre de fluxos financers en metàl·lic, contínua en el temps, al marge de la comptabilitat remesa pel Partit Popular al Tribunal de Comptes".

En relació amb Urquijo, el jutge constata que hi ha prou indicis que hauria pogut cometre un o diversos delictes fiscals, la responsabilitat final dels quals podria ser seva o també d'altres persones com a cooperadores.

Els pèrits també han detectat que, si es compara la comptabilitat del partit del període 2007-2010 amb la documentació de l'empresa sobre pagaments rebuts, "es desprèn l'existència de pagaments a compte comptabilitzats el 2007 (522.000 euros) i 2009 (854.140)", i "les factures emeses per Unifica no els esmenta".

Sobre aquest punt, el jutge assenyala que l'informe pericial revela "indicis d'un desquadrament" entre la facturació i la documentació dels serveis executats per Unifica per al PP en la remodelació de la seu del partit al carrer Gènova de Madrid, entre 2005 i 2011, i la comptabilitat oficial del partit.

Afegeix que determinats pagaments a Unifica anotats com a bestretes a compte "no apareixen descomptats en les factures finals", cosa que porta a confirmar la presència de presumptes delictes de falsedat documental o comptable.

El jutge entén que l'activitat presumptament delictiva que s'investiga "pot qualificar-se de greu", tant per la penalitat de les conductes investigades com per la "transcendència social".

Per això cita com a imputat l'arquitecte i ha autoritzat l'escorcoll d'Unifica aquest cap de setmana.

stats