Política 21/09/2019

El president del Mercosur veu amb "molta preocupació" la violació de "drets fonamentals i polítics" a Catalunya

Caggiani diu que les "diferències polítiques" s'han de resoldre "de manera democràtica i votant"

Ara
3 min
foto_3548123 (1)

BarcelonaEl president del parlament del Mercosur, Daniel Caggiani, veu amb "molt preocupació" la "violació" de "drets fonamentals i polítics" a Catalunya. En declaracions a l'ACN, Caggiani ha assegurat que les "diferències polítiques" s'han de resoldre "de manera democràtica mitjançant el vot", tal com es fa en "sistemes democràtics forts i seriosos". Després d'una reunió a la seu del Mercosur a Montevideo amb els consellers d'Acció Exterior, Alfred Bosch, i de Treball, Chakir el Homrani, el president del parlament del Mercosur ha denunciat la "violació dels drets polítics" de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín per no poder exercir com a eurodiputats malgrat haver estat elegits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Sens dubte, qualsevol situació de menyspreu als drets civils i polítics contra un parlamentari trobarà per part del parlament del Mercosur un llaç de solidaritat", ha subratllat Caggiani, que es mostra partidari de "fer sentir la veu" sobre aquesta "violació" de drets "allà on correspongui".

A més, el president del parlament del Mercosur, que pertany al partit Moviment de Participació Popular de l'Uruguai, que forma part del Front Ampli, ha fet una crida a "buscar camins d'enteniment" per tal de "resoldre les circumstàncies polítiques de manera democràtica, tal com correspon a qualsevol sistema democràtic".

Malgrat apuntar que el parlament del Mercosur no ha abordat la situació política a Catalunya, Caggiani ha fet notar que algun dels grups que formen el parlament sí que han expressat una opinió sobre la situació política a Catalunya.

El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, ha destacat que "pronunciaments" com el del president del parlament del Mercosur, Daniel Caggiani, fan "avançar" i "ajuden a trobar una solució" a la situació política. Després que Caggiani hagi denunciat en declaracions a l'ACN la "violació" de "drets fonamentals i polítics" a Catalunya, Bosch ha apuntat des de Montevideo que aquesta afirmació del president del parlament del Mercosur reivindica la necessitat de "respectar la democràcia", així com que "en el segle XXI no hi pot haver presos polítics".

Després d'una setmana de viatge a l'Uruguai, el conseller d'Acció Exterior ha celebrat la "complicitat" que ha rebut al país. "Entenen que hem de ser amics", ha remarcat. Per a Bosch, les declaracions de Caggiani són una mostra que el cas català s'està internacionalitzant i que no és un afer intern. "Les coses es plantegen amb més objectivitat des de la distància", ha dit el conseller preguntat sobre si hi ha més "complicitats" amb la situació a Catalunya a països de fora de la Unió Europea que amb els mateixos estats europeus.

Com a balanç després de prop d'una setmana de viatge a l'Uruguai, Bosch ha remarcat les "complicitats" que ha trobat al país, així com que l'hagin rebut alts representants del govern uruguaià. "Ens han rebut al més alt nivell. Hem parlat de tu a tu amb ministres del govern", ha assenyalat el conseller.

Durant el viatge, en el qual també ha participat el conseller de Treball i Afers Socials, Chakir el Homrani, els dos representants del Govern s'han reunit amb membres del govern uruguaià, com la ministra d'Educació i Cultura, María Julia Muñoz, el viceministre de Treball i Seguretat Social, Nelson Loustaunau, o el secretari de Drets Humans de la Presidència de l'Uruguai, Nelson Villarreal.

Bosch també ha fet una conferència a l'associació d'expresos polítics de l'Uruguai Crysol, en la qual ha reivindicat el diàleg amb "l'enemic" i ha reivindicat els presos, especialment Oriol Junqueras.

El conseller d'Acció Exterior també s'ha trobat amb la presidenta de l'Institut Nacional de Drets Humans, Mariana Blengio, amb representants polítics i amb el president de la Cambra de Comerç de l'Uruguai, Julio César Lestido.

stats