Política 15/10/2019

Cayetana Álvarez de Toledo admet estar "decebuda" amb alguns aspectes de la sentència

Arrimadas exigeix a Sánchez que no permeti a la Generalitat concedir el tercer grau als presos

Mireia Esteve / Anna Mascaró
5 min
Cayetana Álvarez de Toledo: "Cada centímetre de Catalunya és de tots i cadascun dels espanyols"

BarcelonaL'endemà de conèixer la sentència de l'1-O, Cayetana Álvarez de Toledo ha admès "decepció" amb alguns aspectes de l'escrit del tribunal, que descarta rebel·lió i acusa els líders independentistes de sedició. A més, la portaveu del PP al Congrés dels Diputats ha qüestionat la "idoneïtat" de publicar la sentència en plena cursa pel 10-N i ha indicat que hauria d'haver-se esperat un mes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Tinc dubtes sobre la idoneïtat d'haver publicat aquesta sentència en plena campanya electoral. No cerc que hagi estat la millor idea. Es podia haver postergat la publicació d'aquesta sentència un mes sense cap problema", ha manifestat en una entrevista a la COPE recollida per Europa Press. Tot i criticar el contingut de la sentència, Álvarez de Toledo ha afirmat que s'ha de "defensar-la, respectar-la i exigir que els altres la respectin i l'acatin". "Clarament la sentència és un derrota del totalitarisme dels que van pretendre segregar a un tros d'una comunitat política amb un projecte xenòfob, de discriminació i ruptura", ha defensat.

Álvarez de Toledo s'ha desmarcat del PP, que va afirmar que la sentència va ser "exemplar", i ha reconegut que li costava "dissimular" la seva "decepció amb alguns aspectes de la sentència". "Em resulta sorprenent que un cop a la Constitució passi per una somieig per pressionar i negociar", ha subratllat.

D'altra banda, el secretari general del PP a Catalunya, Daniel Serrano, ha emplaçat aquest dimarts a la Fiscalia que investigui d'ofici la protesta d'ahir a l'Aeroport del Prat contra la sentència de l'1-O. "Aquest tipus de conductes estan tipificades en el codi penal i constitueixen greus delictes, que van des dels estralls fins a la conspiració per a la comissió de delictes, pel que entenem que la Fiscalia ha d'actuar d'ofici perquè es depurin les responsabilitats derivades d'aquest tipus d'accions", ha dit Serrano en una roda de premsa recollida per l'agència Efe.

En aquesta línia, Serrano ha qualificat d'"irresponsabilitat", "vergonya" i "escàndol" que "aquest tipus d'accions estiguin encoratjades des del Govern de la Generalitat o per part de dirigents separatistes". Per això, ha subratllat que li correspon al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, "garantir l'ordre i la seguretat i la lliure circulació de persones a Catalunya".

"Per a això ha de prendre mesures necessàries i que permet l'ordenament jurídic per garantir que allò d'ahir no es torni a repetir", ha sentenciat. Amb tot, el PP no ha presentat cap denúncia a l'ens acusador perquè investigui els fets perquè consideren que "cal deixar que les institucions que d'ofici han d'actuar, ho facin". Tot i així no ha descartat que, transcorreguts uns dies "i en funció de com transcorren les hores venidores", el PP presenti una denúncia davant la Fiscalia per uns fets que, ha dit, "no poden tornar a ocórrer".

Arrimadas exigeix a Sánchez que no permeti el tercer grau als presos

La candidata de Ciutadans per Barcelona al 10N, Inés Arrimadas, ha convocat els mitjans aquest dimarts a l'aeroport del Prat de Barcelona acompanyada de la líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, per recordar la massiva manifestació que va hi va tenir lloc ahir, quan milers de persones van sortir al carrer per rebutjar la condemna dels líders independentistes. "És l'epicentre d'un dia de caos, un territori sense llei que és el que va ser ahir Catalunya", ha lamentat, i ha demanat al govern d'Espanya "acomplexat" que actuï i imposi "mesures contra aquest tsunami totalitari". Començant perquè l'Estat recuperi les competències de presons i evitar, així que es concedeixi el tercer grau als presos polítics.

"Sap què pot passar? Que en pocs mesos aquestes persones condemnades poden ser al carrer, perquè els permisos els concediran els seus companys de partit, i això indignarà molts catalans", ha assegurat, i ha demanat que la Generalitat no pugui concedir el tercer grau als presos. Tot i que la concessió d'aquest règim obert, que permet passar el dia fora de la presó i només anar-hi a dormir de dilluns a dijous, depèn inicialment d'un informe de la Generalitat, la Fiscalia (que ja ha dit que s'oposa al tercer grau) sempre hi pot recórrer davant del jutge de vigilància penitenciària. La decisió d'aquest jutge encara la pot recórrer l'Audiència de Barcelona i fins i tot la sala segona del Tribunal Suprem (TS) que ha jutjat els condemnats. Per tant, en última instància la concessió dels permisos ja depèn actualment d'instàncies judicials.

No obstant això, Arrimadas ha insistit avui que el govern espanyol en funcions ha de "tornar al constitucionalisme" i adoptar les mesures necessàries per prendre les competències sobre la concessió de permisos al Govern. Així, ha demanat al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que es reuneixi amb els líders del PP i Cs per "posar fre a la deriva totalitària del Govern". "Sánchez governa amb Carles Puigdemont a la Diputació de Barcelona", ha dit.

Les seus del PP i Ciutadans es lleven amb pintades d'esvàstiques i del 155

D'altra banda, les seus de PP i Cs s'han llevat aquest dimarts amb pintades d'esvàstiques i el 155, que se sumen a una altra pintada que avui ha aparegut a la persiana del comerç del líder de Ciutadans, Albert Rivera. Totes dues formacions ho han denunciat a Twitter. Roldán les ha atribuït als "comandos radicals separatistes" i ha avisat que, malgrat els "insults, amenaces i assenyalaments", no els faran "callar". "Seguirem defensant la llibertat, la democràcia i la convivència", ha afirmat a Twitter.

Les seus del PP i Ciutadans es lleven amb pintades d'esvàstiques i del 155

Des de l'aeroport, la líder de Cs a Catalunya ha insistit a "condemnar les agressions violentes", tant pel que fa a les pintades com les patides per dues dones (una ahir i una membre de Cs el passat dissabte, quan tornava d'una manifestació de 12O). "Ja veiem què pretén el separatisme amb el seu tsunami: arrassar-ho tot", ha dit, i s'ha preguntat: "Quin és el pròxim objectiu d'aquest tsunami separatista? Anar als hospitals, les escoles, el Parlament?". Preguntada sobre si també condemna les càrregues policials contra activistes independentistes (ahir un jove va ser ferit greument a un ull a causa de l'impacte d'un projectil de la policia i un furgó dels Mossos va arrencar amb una manifestant enfilada a la part davantera del vehicle ), Arrimadas s'ha limitat a respondre que ahir "es va veure un atac a les forces i cossos de seguretat".

Per la seva banda, el secretari general del PP a Catalunya, Dani Serrano, ha apuntat directament al "Tsunami Democràtic" com els autors de les pintades a la seva seu. "Per molt que marquin les nostres seus, per molt que ens amenacin, per molt que ens agredeixin o per molt que intentin paralitzar il·legalment Catalunya, l'estat de dret seguirà fent la seva feina", ha advertit.

stats