Política 31/10/2016

La gestora del PSOE proposarà al comitè federal la revisió del protocol de relacions amb el PSC, segons 'El País'

L'executiva dels socialistes catalans no veu necessari cap canvi tot i haver-se desmarcat en la votació de la investidura de Mariano Rajoy

Ara
2 min

BarcelonaLa comissió gestora del PSOE no vol deixar passar l'oportunitat de reprendre l'actitud del PSC durant el debat d'investidura i plantejarà formalment la revisió del protocol de relacions que els uneix des de fa 40 anys. Així ho explica 'El País', citant fonts internes del partit. Mario Jiménez, portaveu de la gestora i mà dreta de la presidenta andalusa, Susana Díaz, qualifica "d'imprescindible" aquest replantejament de les relacions. El document, però, encara no està tancat i el PSOE estaria esperant que el PSC conclogués el seu congrés, aquest proper cap de setmana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si volen mantenir l'estatus de partit germà hauran de respectar les normes", assenyalen altres fonts. Segons el diari, hi ha unacorrent que proposa excloure els socialistes catalans de l'elecció del secretari general del PSOE. La gestora està pendent dels continguts que aprovi el PSC al congrés, tot i que el primer secretari, Miquel Iceta, ja s'ha manifestat públicament en contra de revisar el protocol.

Els aliats de Pedro Sánchez i ara crítics amb la direcció recorden, segons 'El País', que "la gestora no té competències per tirar endavant una revisió del protocol". Una afirmació per a la qual ja tenen resposta des de l'executiva provisional: "La gestora no té facultats per establir un nou model de relacions amb el socialisme català, però sí per portar una proposta al comitè federal". El que sembla clar és que hi haurà canvis que la mateixa gestora ja havia anat preparant un cop comprovat que el PSC trencaria la disciplina de vot dissabte passat. En un comunicat públic van arribar a considerar "ruptura unilateral" l'actitud dels socialistes catalans.

Fins que no se celebri el congrés del PSOE, amb data encara per determinar, però serà d'aquí a uns mesos, la gestora s'ha compromès a deixar en mans del comitè federal totes les decisions importants. Entre les opcions que es discuteixen a Ferraz hi hauria obligar el PSC a complir les resolucions que aprovin els òrgans de govern dels socialistes, però també excloure la federació catalana de la selecció dels dirigents del PSOE. El president de la gestora, Javier Fernández, prefereix, però, mantenir la tranquil·litat: "Hem compartit el projecte d'Espanya amb el PSC i desitgem seguir compartint-lo, però sempre que es respectin les regles d'aquest projecte". "Com a direcció executiva interina del partit dialogarem amb el PSC, sempre sota el control del comitè federal i en l'àmbit de les seves funcions, que hem de complir amb seriositat", conclou.

stats