Política 27/01/2018

El ponent del TC proposa no admetre el recurs del govern espanyol per prematur i preventiu

El magistrat Xiol suggereix fórmules de consens per arribar a un acord per unanimitat

i
Ernesto Ekaizer
2 min
La seu del Tribunal Constitucional

MadridEl ponent del recurs d'inconstitucionalitat Juan Antonio Xiol estava treballant aquest matí a marxes forçades en la seva proposta de resolució sobre la base de l'informe que ha redactat el lletrat adscrit al seu departament per enviar-la abans de la una del migdia als altres onze magistrats del Tribunal Constitucional. Xiol considera que és un recurs prematur i preventiu, i si hi ha majoria per admetre a tràmit el recurs, s'hauria de canviar de ponent. El magistrat busca una fórmula de consens. El debat ha començat a dos quarts de cinc.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els conservadors tenen una baixa, la d'Andrés Ollero, hospitalitzat. No obstant això, mantenen la majoria i guanyarien amb sis vots qualsevol votació fins i tot en l'improbable que cas que els cinc magistrats del sector progressista fessin pinya.

El TC ha de resoldre si admet a tràmit el recurs contra la candidatura de Carles Puigdemont, proposada per la mesa del Parlament. Si l'admet, el TC concedeix automàticament el privilegi o prerrogativa de què gaudeix el govern: la suspensió de la candidatura segons l'article 161.2 de la Constitució.

El ple, però, haurà de debatre abans de comprovar si "els papers estan en regla" (l'acord de consell de ministres, l'informe del Consell d'Estat preceptiu) i si la impugnació del govern de Rajoy es pot recórrer; és a dir, ¿és una "resolució" o una "disposició", segons estableix el 161.2?

I això, que el Consell d'Estat descarta i qualifica d'hipòtesi, és el que implicarà debat. Fonts del TC assenyalen que aquest és el punt de discussió abans de passar al tràmit d'admissió: ¿es tracta d'un recurs anticipat, prematur i preventiu?

Tot plegat, amb l'antecedent de l'informe negatiu del Consell d'Estat, que per a més inri recolza en la doctrina del TC, fa preveure un debat molt intens.

Els magistrats havien suggerit al president, Juan José González Rivas, pel que sembla en un ambient de consens, que el ple se celebrés amb absoluta normalitat allunyant-se de l'excepcionalitat empresa pel govern de Rajoy. Això suposava reunir el ple aquest dilluns, 24 hores abans de la sessió d'investidura convocada per a dimarts a la tarda.

La pressió del govern espanyol, però, hi ha pogut més. La vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha trucat per telèfon aquest divendres al president González Rivas, que era a Estrasburg, per avisar-lo que li enviava el recurs. I, aprofitant l'avinentesa, li va plantejar si era possible convocar el ple per resoldre aquest divendres mateix a la tarda.

González Rivas tenia previst tornar a Madrid precisament aquest divendres a la tarda, però no era possible celebrar el ple fins al vespre. A més, hi havia una magistrada, María Luisa Balaguer, que era a Màlaga.

Per això, contra el que semblava consensuat en el TC –que el Ple se celebrés a començaments de la setmana entrant–, el president el va convocar per a la una del migdia d'aquest dissabte.

Un magistrat, preguntat per si el debat s'hauria acabat a la nit, ha respost: "Ves a saber!"

stats