LA REPRESENTACIÓ DE LA GENERALITAT
Política 26/06/2012

El delegat del Govern a Madrid sospesa plegar

El delegat de la Generalitat a la capital espanyola, Jordi Casas, podria deixar el càrrec després de l'estiu i ubicar-se en l'empresa privada. Polític del cercle de Duran, va ser nomenat el gener del 2011.

Joan Rusiñol
2 min
El delegat de la Generalitat a Madrid, Jordi Casas, decidirà el seu futur en els pròxims mesos.

MADRID.La delegació del Govern a Madrid, un lloc clau en la nova etapa de discussió sobre el pacte fiscal, podria canviar de màxim representant ben aviat. Jordi Casas (Sabadell, 1954) sospesa deixar el càrrec per motius personals i reincorporar-se, en un futur no gaire llunyà, a l'empresa privada, segons van confirmar a l'ARA fonts pròximes al polític democratacristià. Advocat, d'una dilatada carrera política a les files d'Unió Democràtica, havia estat assessor jurídic del Gremi de Fabricants de Sabadell i de la Federació Nacional de la Indústria Tèxtil fins al 1986.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des del seu entorn asseguren, però, "rotundament" que la decisió d'abandonar el càrrec no és encara ferma. No obstant, els pròxims mesos d'estiu seran claus perquè prengui una determinació en un sentit o un altre. De moment Casas està satisfet amb la feina que ha fet durant un any i mig a la delegació catalana a Madrid. Durant aquests mesos ha accentuat la dimensió econòmica de l'organisme, amb eines com un servei d'ajuda a la petita i mitjana empresa catalana que necessiti fer gestions a la capital espanyola, i que segons la Generalitat està donant molt bons resultats. Casas també ha apostat per obrir de cara al públic una oficina turística que promocioni Catalunya, aprofitant que la seu del Govern és en un lloc molt transitat, i per potenciar el Centre Blanquerna com un espai de confluència de professionals catalans.

Política i ciència

En una trobada ahir amb científics i persones de l'àmbit de la recerca, va insistir en la necessitat de fer "esforços perquè [Barcelona i Madrid] no estiguin tan d'esquena". El representant de la Generalitat a Madrid s'ha caracteritzat durant aquest any i mig per defensar la necessitat de bastir ponts entre Catalunya i Espanya i aparcar les propostes sobiranistes. Ahir va reiterar que "els debats polítics no poden enterbolir" la feina dels que l'escoltaven, entre els quals l'exministre de la UCD i divulgador de la ciència Eduard Punset.

A poc a poc s'han anat evidenciant les grans diferències entre les tesis de Casas i les que manté CDC -partidària de l'estat propi- i del president de la Generalitat, Artur Mas, de qui depèn orgànicament el càrrec. En una entrevista recent a COMRàdio, Casas va dir: "En aquest moment, el problema del pacte fiscal el posaria en segon terme. O hi ha un gran acord polític de la centralitat de l'Estat per orientar la sortida d'aquesta crisi o, si no, no parlarem ni de pacte fiscal ni de res". Mas, en canvi, assegura que un nou acord de finançament per a Catalunya és essencial precisament per poder sortir de la crisi.

De fet, segons l'executiu i CDC, a partir del setembre aquest debat haurà de monopolitzar les relacions entre els dos governs, que fins ara no han donat els fruits esperats.

stats