Política 03/04/2020

Podem demana que els membres del govern espanyol i els diputats es rebaixin el sou a la meitat durant la crisi

La formació lila també reclama que es faci el mateix amb el salari dels alts càrrecs

Xavi Tedó / Quim Bertomeu
4 min
Podem demana que els membres del govern espanyol i els diputats es rebaixin el sou a la meitat durant la crisi

BarcelonaDavant les crítiques de part de la ciutadania que reclamen un gest als polítics per fer front a la crisi derivada pel coronavirus, Unides Podem, un dels dos socis del govern espanyol, ha decidit moure fitxa. El president del grup parlamentari de la formació lila, Jaume Asens, ha anunciat que proposen destinar el 50% del salari dels membres del govern espanyol i de tots els diputats a la lluita contra la pandèmia perquè, a parer seu, "la crisi excepcional" que assetja l'Estat "requereix mesures excepcionals". Per aquest motiu, Asens ha explicat que aquest mateix matí han instat la mesa de Congrés i la del Senat a "fixar un percentatge de rebaixa de la meitat del sou base i tots els complements mentre duri l'estat d'alarma".

En un fil al seu compte de Twitter, el màxim representant de la confluència a la cambra baixa ha explicat que han presentat una proposició no de llei perquè es redueixi el salari en la mateixa proporció als subsecretaris, directors generals i alts càrrecs de l'administració i de les empreses públiques, com els alts càrrecs de RTVE. "Si estem demanant sacrificis al conjunt de la ciutadania, els càrrecs públics hem de ser els primers a donar exemple. Tothom ha de fer pinya i estar a l'altura del moment històric que ens ha tocat viure", ha reblat. En aquest sentit, ha assenyalat que "l'estalvi que s'obtingui d'aquest paquet de rebaixes salarials es reintegrarà a les arques públiques per lluitar contra el covid-19, així com per donar suport a les demandes de el sector sanitari".

Descomptar els sous ja pagats

Unides Podem planteja que l'estalvi produït d'aquesta manera a les nòmines de parlamentaris i càrrecs públics passi "íntegrament" al Tresor Públic per lluitar contra el coronavirus. "Les quantitats no descomptades dels dies anteriors i ja meritades es descomptarien de les nòmines futures", ha explicat el partit en un comunicat. Així mateix, volen deixar clar que es tracta d'una mesura "extraordinària i urgent" emmarcada en "els esforços pressupostaris que està fent el govern d'Espanya", no "perquè s'hagi produït una reducció de la feina per part dels integrants d'aquest grup parlamentari, que continuen fent la seva activitat durant l'estat d'alarma fins i tot amb més intensitat de l'habitual".

A més, des de Podem i les seves confluències recorden que ja donen part del seu sou a projectes socials, com estableix el seu codi ètic. No obstant això, assenyalen que en aquest moment han de fer "un esforç més gran". "El moment és excepcional i s'han d'adoptar decisions excepcionals i col·lectives", expliquen."L'esforç en la lluita contra la pandèmia ha de ser de tots i totes. Tothom haurà d'assumir sacrificis per superar aquest repte civilitzatori. Això també afecta els que ostentem càrrecs públics. Més que ningú, nosaltres hem de donar exemple en aquest moment històric", sentencien en el text subscrit.

Al seu torn, el portaveu parlamentari d'Unides Podem, Pablo Echenique, ha argumentat que el motiu de demanar que s'adopti una decisió que afecti a tots els parlamentaris i alts càrrecs públics per igual, és que consideren que aquesta emergència requereix d'ells que donin exemple de "manera unitària". "No hauria de ser qüestió de voluntat individual", ha defensat en un vídeo que ha difós també a través de les xarxes socials. "La gent està donant exemple de fraternitat, i també hem d'aportar el nostre granet de sorra els representants públics", ha assegurat mentre s'ha mostrat confiat que les altres forces polítiques "ho vegin igual", i que "en pocs dies" puguin anunciar que s'han aprovat les mesures que proposen.

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha assegurat aquest divendres que el govern espanyol estudiarà la iniciativa que el seu partit ha posat sobre la taula. "Em consta que el grup parlamentarird'Unides Podem ha estat treballant en una proposta", ha afirmat per sentenciar en una entrevista a TV3. "Jo, com a ministra, puc saludar aquestes iniciatives i les estudiarem en tot allò que pugui tenir a veure amb el Govern", ha postil·lat.

Des de l'oposició, el portaveu adjunt del PP al Congrés, Mario Garcés, ha assenyalat que el seu partit se suma al "compromís solidari" i que ha creat un fons comú per a donar part de les seves retribucions a la lluita contra el coronavirus, però ha evitat valorar la proposta de Podem. Segons ha afegit, serà Pablo Casado el que donarà més detalls en els propers dies. "Vigor, força, esperança", ha proclamat, per concloure recordant que el PP està a favor de la llibertat econòmica i que "no fallarà" als ciutadans des de la seva "lleialtat" i "experiència".

Paral·lelament, els grups parlamentaris d'ERC al Congrés i al Senat han presentat sengles escrits a la mesa de les respectives cambres sol·licitant una reforma del reglament perquè no s'abonin les indemnitzacions salarials per desplaçaments als diputats i senadors mentre duri l'estat d'alarma, i es pugui destinar així a projectes i entitats dedicats a la lluita contra el coronavirus. Els republicans registraran la iniciativa dimecres vinent, "aprofitant la celebració del ple", tot i que de moment no hi ha convocada cap sessió. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ja va anunciar ahir que proposarà al Congrés destinar les despeses de desplaçament dels diputats a la lluita contra la covid-19 després de rebre diverses peticions i que algunes formacions es mostressin favorables a la mesura.

Els diputats dels comuns i d'ERC donen les dietes del març al sector sanitari

Aquesta demanda es produeix el mateix dia que els diputats dels comuns i d'ERC al Parlament ja han fet efectiva la decisió de donar les seves dietes per desplaçament corresponents al mes de març. Els primers les han donat a l'Hospital Clínic, mentre que els segons a entitats sanitàries i socials que no han detallat. La incògnita ara és què passarà amb les del mes d'abril. La mesa del Parlament prendrà una decisió dimarts que ve. Es farà una donació segur, la qüestió és com i de quina manera. Els comuns i ERC han explicat que ells són partidaris que la cambra les transfereixi directament al departament de Salut perquè utilitzi aquests diners per lluitar contra el virus.

Aquest dijous era la mesa del Congrés la que també plantejava que calia destinar les dietes per desplaçament a projectes socials. Una decisió que encara no s'ha pres a la cambra baixa, malgrat que els diputats ja no es desplacen fins al seu lloc de treball habitual.

stats