Política 08/04/2016

El jutge del 9-N descarta valorar per què la fiscalia no volia investigar inicialment la consulta

El magistrat havia demanat a la fiscalia el primer informe que descartava la querella però com que el ministeri públic s'hi oposava finalment no el tindrà en compte

Montse Riart
2 min
Artur Mas va ser imputat arran del procés participatiu del 9-N.

BARCELONAEl jutge del Tribunal Superior de Justícia, Joan Manel Abril, no tindrà en compte en les seves conclusions perquè la fiscalia no va voler investigar inicialment la consulta del 9-N. El magistrat havia demanat al ministeri públic que li fes arribar l'informe de la Junta de Fiscals que inicialment va descartar querellar-se per la votació. Però la fiscalia s'hi resistia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els dos fiscals del cas, el tinent fiscal de la Fiscalia Superior, Francesc Bañeres, i el fiscal anticorrupció, Emilio Sánchez-Ulled, van recórrer la petició argumentant que aquest informe no tenia cap valor per la investigació. Ara el jutge els dona la raó.

En el seu últim escrit, el magistrat dóna dos arguments per no tenir en compte el primer informe de la Junta de Fiscals: en primer lloc, el magistrat té en compte que l'acord del 17 de novembre de 2014 és "posterior" a la consulta. Quan va començar a investigar l'organització de la votació, el jutge ja va dir que tindria en compte només el que hagués passat entre el 4 de novembre -quan el Tribunal Constitucional va suspendre la consulta- i el dia 9.

El magistrat creu que tenint en compte la data, el contingut de l'informe "no aporta res a l'hora de provar" la suposada "passivitat" que els investigats argumenten que tenia l'Estat davant "la celebració pública i coneguda del 9-N".

En segon lloc, el jutge té en compte que la fiscalia és un òrgan "jeràrquic" on finalment el que preval és el criteri de la Fiscalia General de l'Estat, que finalment va "donar l'ordre" de presentar la querella. Per això entén que el document ha d'entendre's com una part més "del procés de formació d'opinió" del ministeri públic.

Per tot plegat, el jutge acaba arribant a la conclusió que es tracta d'un informe "intern i provisional" que "no pot servir" per "acreditar la absència de delicte o la culpabilitat dels investigats".

stats