Política 02/09/2016

El jutge desestima el recurs d'Otegi i li manté la inhabilitació per ser candidat a lehendakari

La defensa del líder abertzale ja ha anunciat que sol·licitarà empara al Tribunal Constitucional

Efe
2 min
Arnaldo Otegi, en una imatge d'arxiu

San SebastiánEl jutjat del Contenciós Administratiu número 2 de San Sebastián ha desestimat el recurs interposat per Arnaldo Otegi i manté la seva exclusió de la llista electoral d'EH Bildu, per la pena d'inhabilitació que recau sobre el líder abertzale.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El tribunal no ha esgotat el termini previst per la llei, que expirava aquest dissabte, i ha emès una resolució aquest divendres a primera hora de la tarda en la qual no té en compte els arguments de la defensa d'Otegi i, per tant, de moment, li impedeix concórrer com a candidat a les eleccions.

En la sentència, el magistrat cita una providència dictada el 24 de gener del 2013 per la secció quarta de la sala penal de l'Audiència Nacional, que, en el procediment d'execució de la sentència que va condemnar Otegi pel cas Bateragune, va aprovar "la liquidació de la condemna de la pena d'inhabilitació especial per l'exercici del sufragi passiu per un temps de sis anys i sis mesos" i va establir que el dirigent abertzale començaria a complir-la a partir del 4 de setembre de 2014, la qual cosa vol dir que la condemna quedarà extingida el 28 de febrer de 2021.

Aquesta providència va ser notificada a Otegi i "ell no la va recórrer", destaca el magistrat, per tant, es tracta d'una resolució judicial "consentida i ferma". El jutge recorda que l'Audiència Nacional va ordenar que la pena d'inhabilitació pel sufragi passiu i per exercir un càrrec públic comencés a executar-se a partir del 4 de setembre de 2014 perquè "fins llavors el penat complia pena d'inhabilitació absoluta" derivada d'una altra causa anterior.

El tribunal argumenta que "la privació del dret a sufragi passiu" a Arnaldo Otegi representa "una qüestió judicialment esgotada", perquè es va examinar davant les "instàncies oportunes" i va acabar en "ferma i consentida per part del recurrent". El magistrat insisteix que el líder abertzale no va recórrer la sentència, tot i que "no li faltaven arguments a la vista de les al·legacions esgrimides en el si d'aquest procediment", explica, entre parèntesis, el jutge.

Otegi demanarà empara al Tribunal Constitucional

EH Bildu ha emès un comunicat en el qual anuncia que la defensa d'Otegi presentarà un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional en el qual sol·licitarà que el dirigent independentista "concorri com a candidat a les properes eleccions".

La defensa té de termini fins dilluns per sol·licitar l'empara i el Tribunal Constitucional haurà d'adoptar la resolució definitiva abans del 9 de setembre, dia en què arrenca la campanya electoral basca.

stats