Política 26/04/2018

Un vídeo desmenteix la versió dels guàrdies civils en el cas Altsasu

El fiscal manté l'acusació de terrorisme perquè diu que estem davant de "feixisme en estat pur"

Ara
2 min

BarcelonaUn vídeo gravat per un dels nois encausats del cas Altsasu, Iñaki Abad, desmenteix la versió dels guàrdies civils en el judici. Les imatges, difoses aquest dimecres per ETB, mostren els moments posteriors a la baralla que va tenir lloc al bar Koxka de la localitat navarresa el 15 d’octubre del 2016, a l'exterior del local, i demostren que no hi havia "manifestacions de fustigació a les forces de seguretat, ni crits d''Alde hemendik' [Que se'n vagin], ni res semblant a tumults agressius".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho destaquen aquest dijous en un comunicat les famílies dels nois, jutjats a l'Audiència Nacional per un presumpte delicte de terrorisme, que afegeixen: "Les imatges mostren uns esdeveniments més compatibles amb un context festiu amb persones èbries".

Segons es pot veure al vídeo, que ahir dimecres es va visionar en el judici, un dels agents fora de servei suposadament agredits –l'home que porta una camisa blanca– apareix sense ferides aparents, tot i que va declarar que li havien trencat la camisa i que duia múltiples marques de botes i trepitjades.

"El sergent es creua o es mou entre la gent, entre ells diversos encausats (Iñaki Abad, Jon Ander Cob i Ainara Urkijo), mantenint contacte visual amb ells, sense reconèixer-ne cap com a suposat agressor, i en instants posteriors s'observa com es dirigeix amb la policia foral a un bar a la recerca de suposats participants en els fets", fan notar les famílies al comunicat, en què també es destaca que el sergent tira a terra d'un cop el mòbil d'un dels encausats.

"En aquest vídeo s'observen imatges que reforcen la versió de les defenses i desmunten afirmacions clau de la fiscalia i de les acusacions", sentencien les famílies. El tribunal va acceptar el vídeo com a prova després de rebutjar-lo en un primer moment. "Aquest fet causava indefensió i una vulneració clara de garanties processals, al dret de defensa i d'un judici just", diu el comunicat.

El fiscal: "És feixisme en estat pur"

Malgrat el vídeo, el fiscal que porta el cas, José Perals, ha decidit mantenir l'acusació de terrorisme perquè diu que els presumptes agressors van respondre amb "feixisme en estat pur". Per això demana penes entre 12 i 62 anys de presó. "És el pitjor de la naturalesa humana i el que desgraciadament va portar l'Europa del segle passat a una de les majors atrocitats i això és el que estem veient aquí a Espanya el segle XXI, a gent que demana que d'altres se'n vagin del seu poble; és la xenofòbia, el racisme i el feixisme en estat pur tal com hem vist en aquest judici", ha assenyalat.

I ha afegit: "Això és el que defensen els supremacistes abertzales, un nacionalisme passat de moda que vol l'expulsió d'una persones perquè fan una feina que a ells no els agrada i únicament i exclusivament no volen forces de seguretat al seu poble". Ha conclòs finalment que en la vista "s'ha provat que no va ser una baralla de bar ni una discussió sinó una acció planificada per agredir als guàrdies civils amb una finalitat terrorista d'expulsar-los d'Altsasu i de Navarra".

stats