Política 30/01/2017

El jutge no veu desobediència en l'actuació dels regidors de Badalona el 12 d'octubre

L'instructor arxiva la denúncia del PP i assegura que no hi ha delicte perquè els representants municipals es van limitar a fer una "'performance'"

Montse Riart / Jordi Mumbrú
3 min
Un centenar de persones s'ha concentrat davant les portes de l'Ajuntament de Badalona

BarcelonaUn jutge de Badalona ha arxivat la denúncia del Partit Popular contra 6 regidors de l'Ajuntament, a qui acusava de desobediència per haver obert les portes del consistori el 12 d'octubre tot i que una altra resolució judicial els ho prohibia. L'instructor entén que no van cometre cap delicte, perquè les dependències municipals no van arribar a estar obertes en cap moment de cara al públic. De fet, assegura que l'actuació dels regidors investigats es va limitar a "una 'performance'" davant de les portes del consistori.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el jutge, l'única cosa que es va produir el 12 d'octubre a Badalona va ser que un dels regidors denunciats pel PP va estripar de manera figurada la suposada ordre cautelar d'un altre jutjat que li prohibia obrir les portes després d'una denúncia de la delegada del govern a Badalona, Maria de los Llanos de Luna. A la pràctica, però, l'instructor assegura que les dependències municipals van romandre tancades, com manava la instrucció judicial.

La resolució judicial també critica que ni el mateix PP, ni la Fiscalia, ni l'advocat de l'Estat han tingut cap paper actiu en la investigació, especialment en el cas del ministeri públic "que de manera no infreqüent ha presentat querelles" en casos de desobediència i que aquest cop "només s'ha pronunciat per oposar-se a l'arxiu", o els lletrats de l'Estat "que havien sigut els que van sol·licitar la mesura cautelar presumptament desobeïda".

"El dret penal no castiga les 'performances'"

El jutge assegura que els mateixos regidors investigats eren conscients que la mesura cautelar dictada per un altre jutjat de la ciutat impedia que les oficines municipals obrissin les portes al públic, "tot i que molt hàbilment els investigats van fer creure que sí" feien, però no que els representants municipals hi accedissin, com van fer. De fet, segons el magistrat l'actitud dels investigats només s'entén dins del "context de judicialització política" actual.

L'instructor explica que tant els agents de la Guàrdia Urbana que custodiaven aquell dia l'edifici com els Mossos d'Esquadra van certificar que l'Ajuntament mai havia obert de cara al públic, i remarca que la vigília del 12 d'octubre un dels regidors investigats va enviar una circular als funcionaris on els explicava que el jutge havia prohibit que acudissin a treballar l'endemà. Per això considera que l'actitud dels representants municipals el Dia de la Hispanitat s'ha de considerar "una escenificació", inclòs el fet que un d'ells estripés la resolució judicial. "Dit ras i curt, el dret penal no castiga les 'performances'", conclou.

La resolució judicial també emmarca el gest d'estripar l'ordre judicial dins la llibertat d'expressió: "Per desagradable i mal educat que pugui semblar estripar una resolució judicial, s'ha de dir que en termes juridicopenals és una conducta irrellevant, emparada plenament per la llibertat d'expressió consagrada al Conveni Europeu de Drets Humans".

El primer tinent d’alcalde de Badalona, Oriol Lladó, ha celebrat que la causa penal s’hagi arxivat: "Sempre hem estat convençuts que no havíem comès cap delicte". Lladó, un dels regidors investigats, ha recordat que l’Ajuntament va entendre des del principi que era "un tema polític" i que, per aquest motiu, "només van anar a treballar càrrecs polítics". I ha insistit: "L’objectiu era fer un exercici de dignitat, de sobirania municipal per seguir fent el que fem tots els dies de l’any, també el 12 d’octubre". El tinent d’alcalde ha recordat que, resolta la causa penal, encara queda pendent el contenciós administratiu. En funció de com es resolgui aquesta causa, els regidors tornaran a treballar el proper 12-O.

stats