Política 27/06/2011

La despesa en membres electes i assessors a l'Hospitalet serà un 17% menor que en el mandat passat

L'alcaldessa, Núria Marín, ja es va abaixar el sou en un 15% l'any passat i la seva retribució no varia

Acn
3 min

L'Hospitalet de LlobregatPagar els sous dels 27 regidors del consistori de l'Hospitalet de Llobregat i els seus assessors costarà un 17% menys aquest mandat que l'anterior. D'aquesta forma, l'Ajuntament de la segona ciutat de Catalunya s'estalviarà 600.000 euros anuals. Així ho ha acordat el ple municipal, que ha aprovat el cartipàs del nou govern, format pel PSC i ICV. A més, a partir d'ara hi haurà 30 càrrecs de confiança, quatre menys que en la darrera legislatura. L'alcaldessa, que ja es va abaixar el sou un 15% l'any passat, cobrarà el mateix que a finals del mandat anterior. I la portaveu de CiU, que també és diputada, cobrarà com a membre del Parlament un sou base menor que el que tindria com a regidora.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La caiguda global del 17% en retribucions de càrrecs electes i assessors és la mitjana de les reduccions del 21% en el cas dels càrrecs de confiança i del 13% en el cas dels electes. Aquest aprimament del govern local se suma al que ja va anunciar la batllessa, Núria Marín (PSC), quan va presentar el seu nou govern, que passa de tenir nou tinents d'alcalde en el mandat anterior als sis actuals.

Marín, que ja es va abaixar el sou un 15% l'any passat, quan el govern central va reduir el sou dels funcionaris un 5%, cobrarà el mateix que cobrava abans de les eleccions municipals: 77.364 euros l'any. Els nou tinents d'alcalde cobraran 70.875 euros i els regidors amb cartera 69.173. El mateix cobraran els dos regidors portaveus dels dos grups municipals a l'oposició, PP i CiU.

Borràs, que cobraria 69.173 euros com a regidora, té un sou base de 40.201,96 com a diputada

A CiU es dóna la peculiaritat que la regidora que lidera el grup municipal i, per tant, habitualment fa de portaveu, Meritxell Borràs, també és diputada. Com a regidora i diputada, Borràs ha de triar per llei un dels dos sous, i ella ha triat cobrar la nòmina del Parlament. Per això, a l'Hospitalet qui cobra com a portaveu de CiU és Annabel Clar, la segona del grup.

El sou base de Borràs, en canvi, és més baix que el que cobraria com a regidora portaveu: com a membre del Parlament té dret, com a mínim, a 61.807,18 euros anuals. És el resultat de sumar la retribució base d'un diputat ras, 40.201,96 euros, al complement en concepte d'indemnització per desplaçament. La cambra paga aquest complement en base al lloc de residència dels seus membres, i pels veïns de l'àrea metropolitana el complement és de 21.605,22 euros. A aquests diners se li han de sumar els que cobraria si assumeix algun càrrec en alguna comissió.

Tres regidors de l'oposició amb dedicació a temps parcial per primer cop

Un altre dels quatre regidors de CiU a l'Hospitalet, Josep Lluís Pérez, que s'estrena, cobra per exercir el seu càrrec a temps parcial. També cobren una nòmina per dedicació a temps parcials dos dels sis regidors del PP.

Aquestes retribucions per dedicació a temps parcial són una novetat d'aquest mandat. Fins ara, tots els regidors rasos de l'oposició només cobraven per assistència a ple 1.835 euros, amb un límit de 12 plens per any. Això seguirà així a excepció d'aquest tres regidors a temps parcial pels altres cinc regidors rasos de l'oposició, que podran rebre fins a 20.496 euros anuals, és a dir 1.707 euros per ple i un màxim de 12.

PxC ho critica però agafa els diners

Entre aquests sis regidors hi haurà el segon de Plataforma per Catalunya. El seu portaveu, que cobrarà 69.173 euros anuals, ha denunciat aquests sous en el ple d'aquest dilluns. Però no ha atès la proposta d'alguns companys de consistori que li han suggerit que hi renunciés.

stats