Política 02/10/2019

El govern basc desqualifica Puigdemont per afirmar que el 155 no es va aplicar a Euskadi ni amb mil morts d'ETA

Erkoreka troba "impertinents i desafortunades" les paraules de l'expresident

Ara
2 min
El govern basc desqualifica Puigdemont per afirmar que el 155 no es va aplicar a Euskadi ni amb mil morts d'ETA

BarcelonaEl portaveu del govern basc i conseller, Josu Erkoreka, ha qualificat d'"impertinents i desafortunades" les paraules de l'expresident, Carles Puigdemont, sobre l'aplicació del 155 i ETA, i ha emplaçat a no tenir-les en compte. D'aquesta manera s'ha referit a les declaracions que va fer Puigdemont ahir, en què va rebutjar que es repetís l'article 155 a Catalunya perquè hi pugui haver "indicis de violència" i en què va afirmar que al País Basc hi va haver "gairebé mil morts" d'ETA i no es va aplicar mai aquest precepte de la Constitució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Onda Basca, Erkoreka ha assegurat que "és tan evident que són desafortunades i impertinents que, probablement, el millor és no prendre-les en consideració". "Vull situar-les en el moment de tensió que estan vivint a Catalunya i, particularment, el senyor Puigdemont. En aquest context, segurament no ha encertat en l'expressió ni en el que volia dir", ha afegit.

Erkoreka ha opinat que "ningú considera que són oportunes ni encertades aquestes expressions", encara que ha apuntat que "això no enterbolirà la relació de lleialtat i col·laboració que sempre ha existit entre els dos executius".

En aquest sentit, ha assegurat que al govern basc li sorprèn "la celeritat amb què estan havent-hi declaracions relacionades amb el 155, que presenten un plantejament cada vegada més pròxim a la seva efectiva aplicació", en al·lusió també a les realitzades per Pedro Sánchez, que ha defensat que es pot recórrer, si cal, a la seva aplicació fins i tot amb un executiu en funcions.

"Jo penso que no es donen, en absolut, les condicions objectives perquè s'apliqui el 155, però és que aquest dilluns el lehendakari va ser molt més contundent encara i va dir que ell no veia l'aplicació del 155 ni ara ni mai", ha manifestat.

En aquesta línia, ha lamentat que en aquesta precampanya "tothom estigui recorrent a màximes com la del 155, que són molt estridents i traumàtiques per al debat polític". "Les estan incorporant amb una frivolitat i una lleugeresa que no haurien de prevaler en una campanya, sobretot quan venim d'una impossibilitat de formar govern. Seria bo que les formacions polítiques construïssin els seus discursos, en aquesta segona fase, en clau més responsable i més constructiva perquè, després de les eleccions, sigui factible una entesa que propiciï la formació d'un govern", ha conclòs.

stats