Política 21/10/2017

De "cop d'estat" al "pitjor atac en segles": les reaccions de l'independentisme a la concreció del 155

Es multipliquen les crides a participar en la manifestació d'aquesta tarda i a proclamar la República

Ara
2 min
Els diputats de Junts pel Sí i la CUP, després d'aprovar la llei del referèndum

Barcelona"Cop d'estat". Aquesta ha estat la paraula més utilitzada per dirigents i diputats independentistes després que el govern espanyol concretés les mesures que proposarà al Senat per aplicar el 155 a Catalunya, les quals passen pel cessament de Puigdemont i tot el seu Govern i la capacitat de veto sobre les lleis del Parlament. Les crides a participar a la manifestació d'aquest dissabte, convocada per demanar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart (17.00 h, al passeig de Gràcia amb Aragó), i a tirar endavant la República també s'han multiplicat entre els missatges, molts d'ells a les xarxes socials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Tenim un mandat democràtic i legal que empara tot el que hem fet des del Parlament i el Govern des del 27 de setembre del 2015. El govern espanyol fa un cop d'estat contra una majoria legal i democràtica!", ha reaccionat la portaveu de Junts pel Sí i secretaria general d'ERC, Marta Rovira. En un seguit de missatges a Twitter, també ha deixat clar que "les institucions democràtiques les elegeixen els ciutadans de Catalunya, no pas el 'gobierno de la nación'", i ha ironitzat: "Ah, però tranquils, no és una suspensió…"

El vicepresident del Govern i president d'ERC, Oriol Junqueras, ha animat tothom a defensar "la democràcia i els drets civils i polítics" davant del "totalitarisme". "Ens hi trobarem", ha dit amb referència a la manifestació d'aquesta tarda. També l'exdiputat de la CUP David Fernàndez ha cridat a sumar-se a la marxa contra "el cop i la raó d'estat". "Com l'1-O, gent. Determinació democràtica, resistència civil i ètica de la desobediència civil pacífica i no violenta", ha afegit en un altre tuit.

La diputada i coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha acusat l'Estat d'"independitzar-se" de Catalunya amb "el pitjor atac en segles", i Josep Lluís Cleries, senador del PDECat, ha dit que és "un autèntic cop d'estat contra el poble de Catalunya emparat falsament en la Constitució". Ha recordat, en aquest sentit, que "l'article 155 no diu cap de les mesures que el govern espanyol imposa a Catalunya".

El diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà ha entonat el "tornarem a lluitar, tornarem a sofrir, tornarem a vèncer", cridant a fer-ho "cívicament i pacíficament". "Senzill. Cop d'estat contra Catalunya. Nosaltres seguim. Confiem en el Govern, el Parlament, les entitats i, sobretot, en nosaltres mateixos", ha afegit el diputat de JxSí i diputat Lluís Llach.

La CUP, des del seu compte de Twitter, ha demanat "unitat popular" per proclamar la República de manera immediata. "Intervinguts, però mai vençuts!", ha afirmat la formació anticapitalista, que acompanya el missatge del cartell de la campanya que la Taula de l'Esquerra Independentista va llançar fa uns dies per demanar la declaració d'independència, que es titula "República ara!".

stats