Política 08/12/2015

Dos detinguts a Mataró i a Fuerteventura per presumpta integració a Estat Islàmic

El ministre de l'Interior assegura que eren una "xarxa molt professionalitzada" i que estaven en "contacte directe" amb els líders de Daeix a Síria

Agències
2 min
Agents de la Policia Nacional en el moment de la detenció del presumpte jihadista a Mataró / EFE

Barcelona / MadridLa Policia Nacional ha detingut aquesta matinada de dimarts dues persones a Catalunya i a les Canàries per presumpta integració a l'organització terrorista Estat Islàmic. Els detinguts són un home de 32 anys i veí de Mataró (Maresme) i una noia de 19 anys veïna de Pájara, a l'illa canària de Fuerteventura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha explicat el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, els dos detinguts haurien jurat lleialtat al Daeix i haurien propagat amenaces de mort contra França i Espanya. El titular d'Interior també ha assegurat que estaven "en contacte directe" amb els líders operatius del grup jihadista a Síria, també amb Abu Bakr al-Baghdadi. En un acte a Sant Boi de Llobregat, el ministre ha insistit que els dos detinguts estaven "en disposició" de cometre eventuals atemptats a l'Estat i ha subratllat que formaven part d'una "xarxa molt professionalitzada" per captar, reclutar, adoctrinar i fins i tot formar en l'ús d'armes i explosius.

L'operació, dirigida pel jutjat 6 de l'Audiència Nacional, està sota secret de sumari i continua oberta. Els agents han decomissat material informàtic, i crida especialment l'atenció que, tot i que residien allunyats per milers de kilòmetres, "constituïen una cèl·lula que estenia de forma altament professional" els seus tentacles. La investigació, en tot cas, haurà de definir fins a quin punt arribaven els seus "propòsits criminals".

Fernández Díaz ha recordat que és precisament el jurament de fidelitat el que marca la determinació d'un possible jihadista, atès que és "el moment de culminació" i "no té volta enrere", i és per això que els agents consideren que traspassat aquest punt ja no es parla de col·laboració sinó d'integració a l'organització. De fet, el ministre ha citat l'atemptat de San Bernardino als Estats Units per il·lustrar els riscos d'aquesta evolució.

Des que va començar l'any ja són un centenar els presumptes jihadistes detinguts amb la participació de les forces de seguretat espanyoles. 73 ho han sigut dins de l'Estat i 27 a l'estranger, i Catalunya és un dels llocs on més detencions s'han produït. De fet, dels set detinguts després dels atemptats de París a tot l'Estat, tres també ho van ser a Barcelona i Granollers. Les xifres parlen d'un augment significatiu d'aquest fenomen durant l'últim any, perquè dels 8 detinguts l'any 2012 s'ha anat escalant als 21 de l'any 2013, els 51 de 2014 i el centenar d'enguany. Ara bé, no es tracta del màxim històric, perquè l'any 2004, quan es van produir els atemptats terroristes de l'11-M a Madrid, se'n van detenir 131.

També aquest dimarts els Mossos d'Esquadra han donat a conèixer la detenció d'un home a Sant Llorenç d'Hortons per informar de la falsa col·locació d'un artefacte explosiu a l'ajuntament d'aquesta localitat. El jove, de 21 anys i veí del municipi, es feia passar per un dels jihadistes buscats després dels atemptats de París. El noi està acusat d'un delicte de desordres públics, després que truqués al telèfon d'emergències 112 el passat 22 de novembre i avisés de la col·locació d'una motxilla bomba. L'avís va obligar als mossos a acordonar la zona, fins que finalment van comprovar que es tractava d'una falsa alarma.

stats