Política 15/03/2015

Presó per a set dels vuit detinguts per formar part d'una cèl·lula jihadista

Fernández Díaz afirma que Espanya és "un dels països més segurs del món"

Ara
3 min
Un dels detinguts en l'operació contra el terrorisme jihadista / ACN

BarcelonaEl jutge de l'Audiència Nacional Javier Gómez Bermúdez ha decretat presó per a set dels vuit detinguts divendres acusats d'integrar una cèl·lula jihadista dedicada a difondre ideari radical a les ordres de Daesh o l'autoproclamat Estat Islàmic i a captar adeptes per cometre atemptats. Se'ls acusa d'integració en organització terrorista, enaltiment del terrorisme, difusió pública de consignes terroristes i adoctrinament i formació terrorista. Dels vuit acusats, sis van ser detinguts a Catalunya -cinc als municipis barcelonins de l'Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Piera, Malgrat i Manlleu i un a Figueras (Girona)-; un altre en Cebreros (Àvila) i l'últim en Fuente del Freno (Ciudad Real), tots de nacionalitat espanyola i cinc d'ells d'origen marroquí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el jutge, constituïen una cèl·lula local de l'organització Estat Islàmic dedicada a la propaganda, adoctrinament i captació de nous militants. La Comissaria General d'Informació i la Brigada Provincial d'Informació de Barcelona els venia investigant des de juny del 2014.

La interlocutòria del jutge descriu aquesta forma de terrorisme com a "jihadisme violent" que sorgeix davant la dificultat en què es troba Al Qaeda per organitzar atemptats terroristes a Occident. Així, recorre a joves musulmans afincats en països occidentals i, de fet, molts d'ells tenen ja la nacionalitat del país on viuen. El jutge també explica que se'ls instrueix presencialment o telemàticament, sobre com cometre un atemptat o se'ls incita a marxar a zones d'Orient on se'ls forma per tornar a Occident i cometre atemptats de fàcil realització "donada l'escassa preparació que requereixen i l'execució oberta i flexible on fins i tot la fugida i salvaguardar la pròpia vida són aspectes accessoris".

El "terror informatiu"

El jutge també descriu la importància d'Internet en aquest nou terrorisme. La cèl·lula investigada estava integrada per almenys 10 persones que van constituir un complex entramat virtual a la xarxa, a través de la creació de 52 perfils a Facebook, Twitter, Google+ i Tuenti i utilitzava a Espanya la tàctica del "terror informatiu".

El presumpte líder de la cèl·lula elaborava i editava material audiovisual de suport al terrorisme jihadista. Va arribar a penjar un vídeo on gravava el seu fill de 2 anys responent, a preguntes del pare, que de gran volia ser "jihadista". En les imatges també es podia veure com identificava el líder de l'Estat Islàmic a la pantalla de l'ordinador i li llançava petons, també a requeriment del pare.

S'ha incautat també un vídeo amb el nom "entrenament de l'Estat Islàmic a Espanya" on apareixia realitzant pràctiques d'arts marcials. Ha reconegut tenir un text amb amenaces al rei i a la seva família i està constatada una conversa telefònica on reconeix treballar per al líder de DAESH.

En aquest sentit, el magistrat explica que el terror informatiu no és només exhibir material videogràfic violent, sinó que també és una tàctica de guerra recorrent en les organitzacions terroristes jihadistes modernes per a sembrar el pànic a Occident.

"Atemorir la societat" com a objectiu

"El seu objectiu és atemorir el conjunt de la societat com a mitjà de desestabilització i neutralització de les seves defenses, generant en l'opinió pública la idea que tota reacció davant d'aquest tipus de terrorisme conduirà a no estar segur en cap part del món i la possibilitat de ser capturat i assessinat de la forma horrible que mostren les imatges", apunta el text. L'informe realitzat per la policia corrobora com aquest "terror informatiu" practicat per les centrals terroristes és copiat i seguit al dictat per les entitats locals, que segueixen la mateixa tàctica.

A través d'Internet, l'entramat investigat difonia de manera habitual les notícies, imatges i vídeos de propaganda de l'EI. Una vegada seleccionats els candidats, el segon pas era entrar en contacte amb ells i imbuint-los de la ideologia radical. Per últim, a les persones que arribaven al final del procés, se'ls posava en contacte amb un membre del grup que es troba a Turquia i que s'encarrega de facilitar el pas a Síria per aquells que volen col·laborar amb el grup terrorista.

Un altre aspecte comú de tots els membres de la cèl·lula és la seva difícil situació econòmica, alguns a l'atur, que sobreviuen amb mitjans molt precaris, un fet que ha "contribuit encara més a odiar la cultura i els valors propis de la nostra societat", relata el jutge.

Al seu judici, aquesta circumstància, "unida a la seva lleialtat a l'organització terrorista els converteix en persones potencialment molt perilloses per la seguretat pública, la conducta dels quals és del tot impossible de predir".

Fernández Díaz afirma que Espanya és dels "països més segurs del món"

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha assegurat que Espanya és "un dels països més segurs del món". "La seguretat absoluta no existeix, ningú està exempt d'amenaces, però estem ben situats", ha afirmat el ministre durant la inauguració de la nova caserna de la Guàrdia Civil de Fitero.

stats