DIARI DE CAMPANYA
Política 07/05/2015

Seguint Pablo Iglesias amb BlaBlaCar

El líder de Podem va fer la campanya de les europees amb una furgoneta pagada per 'crowdfunding', ara els periodistes reclamen un autobús per anar als mítings

Mariona Ferrer I Fornells
3 min

MadridComençar de zero té les seves coses bones... i dolentes. Moments d'il·lusió, d'innocència, de poques rutines, però també descoordinacions, retards i malentesos. Quan Podem encara no era ningú i les enquestes els obviaven, Pablo Iglesias va recórrer tot l'Estat amb una furgoneta pagada per 'crowdfunding' per fer campanya per a les europees. La fórmula els va sortir bé: el 26 de maig feien el 'sorpasso' amb cinc eurodiputats i alguns, en aquell moment, van recordar 'el noi' que cridava consignes contra "la casta" davant poca gent a la plaça Universitat de Barcelona. Però ja ha plogut molt des de llavors. I hi ha hagut temps perquè la bombolla s'inflés i fins i tot perquè Ciutadans la punxés. Això sí, ningú pot negar que Podem ja és un partit 'mainstream' i, vulgui fugir o no de l'establishment, aquest els persegueix fins al moll de l'os.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La 'furgo' de Podem segueix operativa, però ha passat a un segon pla. Ara els periodistes reclamen a l'equip de premsa del partit un pressupost per cobrir la caravana pel 24-M. "Un pressuquè?", responien sense entendre res dimarts passat, quan es va presentar al Círculo de Bellas Artes de Madrid el programa marc per a les eleccions autonòmiques. La premissa, des de Podem, és que els autobusos de campanya els paguen els "grans partits" i que ells no tenen pressupost per a aquestes coses. I va ser tot just aquesta setmana quan van descobrir, de cop, que són normalment els mitjans els que costegen el transport i l'allotjament durant els quinze dies, amb pressupostos que podien superar tranquil·lament els 6.000 euros en èpoques de bonança per part del PP, amb vols xàrter inclosos. A tall d'anècdota: aquest any els populars han fet rebaixes i seguir Rajoy fins al 24-M és dràsticament més barat que en altres ocasions.

Davant d'una nul·la infraestructura, els periodistes, que hem anat aprenent amb Podem que les coses es poden fer diferent, vam començar a coordinar-nos. "Fem un BlaBlaCar per anar a Saragossa?" o "Tu poses el cotxe i jo la casa un cop siguem allà, que hi tinc família", comentàvem amb cert toc irònic però, en el fons, sabent que realment acabarà sent així.

De totes maneres, l'agenda d'Iglesias no serà tan intensa com la del president del govern espanyol i líder del PP, Mariano Rajoy, que arranca avui amb un míting a Tarragona. El secretari general de Podem ha decidit bolcar-se de ple per donar suport al seu candidat a la Comunitat de Madrid, José Manuel López, així com també a la candidatura a l'alcaldia, Ahora Madrid. Dels dotze mítings que el líder de Podem té previst oferir en diferents punts de l'Estat, cinc d'ells seran a la Comunitat de Madrid, començant per la tradicional enganxada de cartells aquest dijous a la nit al barri d'Hortaleza de la capital espanyola. A més, el primer gran acte serà aquest divendres a Alcalá de Henares.

La furgoneta servirà per a aquests desplaçaments, però a la resta hi anirà amb tren, sobretot –excepte a Canàries, esclar–. Els periodistes anem mirant ja les freqüències per al BlaBlaCar. Començar de zero té aquestes coses. La improvisació, això sí, no ens la treu ningú.

stats