Governabilitat a l'Estat
Política 13/05/2021

Díaz ja exhibeix el seu lideratge a Unides Podem després de l'adeu d'Iglesias

La vicepresidenta tercera s'ha reunit diverses vegades amb Sánchez i encoratja el seu grup parlamentari a "treballar més"

3 min
Ministres i secretaris d'estat d'Unides Podem, arribant al Congrés de Diputats

MadridYolanda Díaz es proposa no donar grans titulars, tot i que aquesta setmana ha multiplicat la seva exposició pública. Així ho ha reconegut aquest dijous en una intervenció oberta davant ministres, secretaris d’estat i diputats d’Unides Podem al Congrés, que ha servit per mostrar de manera definitiva el seu salt al lideratge de l’espai polític que fins fa pocs dies capitanejava Pablo Iglesias. “Comença una nova etapa”, ha assegurat la vicepresidenta tercera del govern espanyol, que tot i mostrar-se “orgullosa” d’un projecte que “ha canviat la història del país”, li vol modificar el registre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’adeu d’Iglesias pels mals resultats a les eleccions de la Comunitat de Madrid ha retornat el focus a l’Estat i la vicepresidenta tercera ha evidenciat cara al públic el relleu. Dilluns es va reunir amb el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, per fer una picada d’ullet a Catalunya i a una de les principals forces de la majoria de la investidura i dels pressupostos; dimarts va presentar la llei dels riders en la roda de premsa posterior al consell de ministres –també es va escenificar una imatge d'unitat al govern– i aquest dijous ja s’ha permès encarregar feina als diputats d’Unides Podem. “Soc molt exigent. Us demano que treballem molt i bé. Cal treballar més”, ha subratllat Díaz, que s’ha encomanat a la “tranquil·litat” i a deixar enrere la “política dels grans titulars”. “El soroll no és bo”, ha indicat.  

La comunicació com a forma de fer política a Podem, especialment per evidenciar els xocs amb el PSOE dins la coalició, es vol que sigui cosa del passat, tal com reconeixen a l’ARA fonts de l’equip de la també ministra de Treball. En els últims dies, Díaz ha repetit que les formes són molt importants i, tot i que lluitarà internament per complir amb el programa de govern, el seu modus operandi no és el d’esbombar polèmiques ni criticar companys de coalició públicament. Caldrà veure fins a quin punt pot evitar unes actuacions que, per exemple, posava en pràctica la pròxima líder de Podem i ara ministra de Drets Socials, Ione Belarra.

Iglesias va designar Díaz com la seva successora al govern de coalició i la transició està sent suau. Fonts de Podem i de l’entorn de la vicepresidenta tercera coincideixen que la coordinació és màxima, tot i que és cert que amb la marxa de l’exlíder de Podem la situació interna ha canviat. Abans el rumb d’Unides Podem dins la coalició el dirigia l’equip d’Iglesias, que era el mateix que portava les regnes del partit lila, mentre que ara es diversifiquen les interlocucions. 

Juanma del Olmo, un dels homes forts en la vida orgànica de Podem, manté línies obertes amb el cap de gabinet de Sánchez, Iván Redondo. En paral·lel, en aquest mes i mig des que Iglesias va deixar l'executiu, la ministra gallega ha assumit el timó i s’ha reunit diverses vegades amb Pedro Sánchez i es responsabilitza de totes les matèries en negociació. Per exemple, s’ha implicat en les converses amb la part socialista sobre la renovació del Consell General del Poder Judicial. Això no vol dir, puntualitzen des del seu equip, que surti a donar la cara en totes les qüestions, sinó que ministres i secretaris d’estat també han de poder comparèixer per fixar posició sense necessitat que ho faci la líder de l’espai.

Ampliació de l’equip

L’arribada de Díaz a la vicepresidència tercera ha vingut acompanyada d’una ampliació del seu equip, prova que ara ha de compatibilitzar el vessant sectorial del ministeri de Treball amb el de representació política d’Unides Podem. L’ARA ja va avançar el fitxatge de l’exdiputat al Congrés i fins fa poc coordinador del grup d’En Comú Podem al Parlament, Josep Vendrell, com a cap de gabinet, tot i que no ha sigut l’única incorporació provinent dels comuns. El cap de gabinet de Jéssica Albiach, Rodrigo Amírola, també ha fet les maletes cap a Madrid per assessorar en estratègia i discurs.

Ja fa dies que Díaz repeteix que s’entra en una etapa i que bufen “vents de canvi”, com a conseqüència d’una crisi que la coalició de govern presumeix d’afrontar de manera diametralment oposada a la de fa una dècada. “La pandèmia ha mostrat la humanitat com a espècie fràgil”, ha dit aquest dijous, i ha fet una aposta per la política de “les petites coses” i per “reconnectar amb la gent”. 

“La legislatura comença ara”, ha reiterat Díaz, que, tot i no voler confirmar-se com a pròxima candidata d’Unides Podem en unes eleccions generals, té al cap un projecte a mitjà termini i “moltes victòries per a la gent comuna”.

stats