Política 15/05/2018

La mesa del Parlament acorda un ple per dimecres amb la incògnita de si Torra hi presentarà el nou Govern

L'ordre del dia de la sessió es tancarà dimarts en una reunió de la junta de portaveus

Marc Toro / Mireia Esteve
2 min
Reunió de la mesa del Parlament d'aquest dimarts

BarcelonaLa mesa del Parlament ha acordat aquest dimarts convocar per al dimecres 23 de maig el primer ple després de la investidura de Quim Torra com a president de la Generalitat. A l'espera que una junta de portaveus acabi de tancar dimarts vinent l'ordre del dia del ple, la sessió serviria per aprovar les comissions legislatives de la cambra, que estan pendents de la formació del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De moment no se sap quan hi haurà la presa de possessió de Torra, quan anunciarà el nou Govern ni tampoc quan el govern espanyol en ratificarà els nomenaments, que s'han de publicar al 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya' (DOGC).

Sigui com sigui, fonts parlamentàries neguen que en aquest ple hi hagi la primera sessió de control al nou Govern, ja que abans el president ha de comparèixer a la cambra per explicar-ne la composició davant dels grups. El PSC, però, ha lamentat que a la junta de portaveus d'aquest dimarts no s'hagi aclarit si Torra presentarà l'executiu al ple.

Segons ha denunciat en un tuit la portaveu socialista a la cambra, Eva Granados, la representant del Govern a la reunió de la mesa –la directora general de Relacions Institucionals, Carme Garcia– no sap si al president "li anirà bé comparèixer al ple" de la setmana vinent.

Els comuns censuren l'acció de Govern que preveu Torra

Després de la investidura de Quim Torra, els comuns han criticat que la seva acció de govern vulgui passar per una coordinació amb Carles Puigdemont des de Berlín. "Que la lògica del que digui Puigdemont, deixi de guiar el camí de Catalunya, fer un procés constituent és contradictori amb el que diu algú des de Berlín", ha criticat la portaveu de Catalunya en Comú-Podem, Elisenda Alamany.

En aquest sentit, Alamany també ha negat que siguin útils les estructures que el nou Govern preveu donar funcionalitat, com ara l'Assemblea d'Electes, per frenar la judicialització de la política. Alamany considera que "les solucions s'han de trobar des de Catalunya i amb majoria a l'hemicicle". "No ho podem fer amb un òrgan extern on no hi podrem ni assistir tots els que estem en contra de la judicialització de la política, hem de deixar de repetir errors del passat", ha lamentat Alamany.

A més, la dirigent dels comuns considera que el lideratge de Quim Torra "inhabilita qualsevol majoria social que està pel canvi" i ha posat en dubte que el procés constituent que va anunciar Torra que tiraria endavant perquè considera que amb cinc mesos -el termini que Puigdemont va fixar per tornar a convocar eleccions si el govern espanyol continua amb la repressió- no es pot tirar endavant. Amb tot, ha assegurat que els comuns estan a favor "que la gent ho decideixi absolutament tot".

Sobre la intervenció de les finances de Catalunya, Alamany ha titllat Rajoy, Sánchez i Rivera "d'autèntics irresponsables", perquè assegura que aquest tipus de mesures només "augmenten el conflicte". "Davant la política temerària, necessitem un govern fort i no externalitzat", ha demanat la portaveu dels comuns al Parlament.

stats